Hlavní obsah

Soul Asylum odhánějí smrt

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od vydání debutového alba americké rockové skupiny Soul Asylum uplynulo dlouhých dvaadvacet let. Novinka The Silver Lining nicméně ubezpečuje, že se nechystá do hudebního důchodu. Po osmi letech albového půstu se vrací plna nové energie, bohužel však oslabena o jednoho člena.

Článek

Deska se nahrávala loni v Minneapolisu, domovském městě skupiny. Během prací na ní ale podlehl rakovině baskytarista Karl Mueller, zakládající člen. Stačil nahrát pět písniček. Po jeho smrti jej zastoupili John Fields a Tommy Stinson. Spolu se zbytkem formace připravili materiál hodný velikosti Soul Asylum.

"Je to příjemná kytarová deska. Jsem přesvědčen, že by se Karlovi líbila. Určitě by s ní byl spokojený," říká zpěvák Dave Pirner ve vzpomínce na parťáka, se kterým v jednaosmdesátém roce kapelu zakládali. Její dosavadní největší hit se jmenuje Runaway Train a je z roku 1992. Kapela se tenkrát stala hitparádovou modlou, leč štěstí je v oblasti pop music vrtkavé a ona zažívala i průměrné okamžiky.

Právě nevyzpytatelnost slávy a vzpomínka na zemřelého kamaráda jsou ústředními tématy desky. V písničce Succes Is Not So Sweet Pirner zpívá: "Je zábavné, jak hráči nevydrží až do konce zápasu." Úvodní skladba Stand Up And Be Strong je naopak velice osobní. Sotva lze v textu přehlédnout slzy, které připomínají Muellerův skon. The Silver Lining je povedené album. Zdobí je mladistvá dynamika, dobře zažitý rockový grunt, melodičnost a přitažlivě "nakřápnutý" Pirnerův zpěv, který se v některých momentech doslova roztáhne a zní jako další hudební nástroj.

Deska je ukotvena v oblasti zemitého kytarového rocku a místy se lehounce ovívá punkovou rozšafností. Pravda, nejsou na ní žádné zvukové ani aranžérské experimenty, jak bylo u kapely v minulosti obvyklé. Ona ale chtěla především dokázat, že rock'n'rollem se lze dobře bavit.

Soul Asylum: The Silver Lining Sony BMG 2006, 51:23 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám