Hlavní obsah

Nová DVD - Bukowského Faktótum i Posedlá démonem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden se mezi DVD novinkami objeví například filmová adaptace divadelní hry Davida Auburna Důkaz, zpracování slavného románu Charlese Bukowského Faktótum či hororový thriller Posedlá démonem.

Článek

Důkaz

Drama důkaz vzniklo podle divadelní hry, za kterou v roce 2001 získal Pulitzerovu cenu.

Catherine strávila roky péčí o svého brilantního ale nestálého otce, geniálního matematika, který v posledních letech života trpěl psychickou poruchou. V podvečer svých sedmadvacátých narozenin se musí postavit čelem nejen příjezdu své sestry, Claire, se kterou se vzájemně během let odcizily, ale také pozornosti Hala, bývalého otcova studenta, který doufá, že v zápiscích Catherinina otce najde základ pro hodnotnou matematickou práci. Catherine však musí vyřešit ještě jeden osobní problém: Kolik z otcova šílenství - nebo geniality - zdědila ona sama?

Proof, USA 2005, 99 min., české titulky, režie: John Madlen, hrají: Gwyneth Paltrowová, Anthony Hopkins, Jake Gyllenhaal, Hope Davisová...

Faktótum

Filmové zpracování románu Charlese Bukowského Faktótum vypráví nejen o neobyčejné lidské bídě, ale také o pořádném kusu zoufalství a   flegmatismu, což Bukowski ve svých knihách podává se svérázným jemným druhem černého humoru, který jeho hrdinovi Chinaskimu změkčuje pády po životních přemetech. 

Faktótum představuje Bukowského literárního dvojníka Chinaskiho, šílence, poustevníka, milovníka něžného i krutého, žijícího svůj život s bláznivou romantickou naléhavostí a s nesentimentálním soucitem k lidem na společenském okraji. Chinaski je básníkem losangeleského podsvětí, který by chtěl žít jenom svůj život, sám za sebe, ale potřeba obživy ho nutí hledat práci i další kontakty s okolím.

Factotum, Norsko / USA 2004, 93 min., české titulky, režie: Bent Hamer, hrají: Matt Dillon, Lili Taylorová, Marisa Taylorová...

Posedlá démonem

Hrdinka napínavého thrilleru Karen neochotně vydává na odlehlé a zchátralé panské sídlo, aby splnila poslední přání své babičky a rozprodala rodinný majetek. Jak Karen brzy zjišťuje, nebude tu sama - v kůlně u koňských stájí žije trochu zvláštní a tajemný správce Pierce. Každý nový den v zaprášeném domě objevuje Karen další připomínky svého dětství, ale vzpomínky se záhy mění v noční můru.

Proto Karen cítí úlevu, když přijede její sestra. Ale věci se úplně vymykají z pod kontroly, protože Pierceovo chování je stále agresivnější. Obě ženy se ocitají v pasti domu, který je požírá jejich vlastním strachem. Karen nemá jinou možnost než postavit se tváří v tvář strašlivým vzpomínkám, o kterých doufala, že jsou jednou provždy zapomenuty a balancovat na hraně mezi děsem z minulosti a vražednou realitou.

Ring Around The Rosie, USA 2006, 85 min., režie: Rubi Zack, hrají: Tom Sizemore, Gina Philipsová, Randall Batinkoff, Jenny Mollenová, Carlene Moorová...

Oliheň a velryba

Filmové drama Oliheň a velryba vypráví příběh rozpadu jedné rodiny.

Bernard, kdysi skvělý spisovatel, je snobský intelektuál, který si nyní zvyká na univerzitní život. Spisovatelský talent, jež v sobě objevuje jeho žena Joan, ale vyvolává vlnu závisti, která rodinu rozděluje. Jejich synové Walt a Frank se musí přiklonit na jednu ze stran. Walt si nakonec vybírá otce a Frank odchází s matkou. Rozchodem ale jejich životy nekončí. Joan se začíná scházet s tenisovým trenérem jejího mladšího syna a Bernard má milostný románek s Lili - dívkou, kterou miluje i Walt.

The Squid And The Whale, USA 2005, 77 min., režie:  Noah Baumbach, hrají: Jeff Daniels, Laura Linney, Jesse Eisenberg, Owen Kline, Halley Feiffer, William Baldwin...

Detonátor

Tajný agent CIA Sonni Griffith cestuje do Rumunska, aby tam odhalil překupníka zbraní a překazil prodej jaderné bomby. Griffitha ale někdo prozradí a on skončí ve vězení, ze kterého je ale rychle propuštěn z jediného důvodu - čeká ho další mise. Má doprovodit překrásnou Rusku Naďu do Spojených států.

Griffith brzy zjišťuje, že statečná Nadia prchá před tím samým obchodníkem se zbraněmi, kterého on měl v úmyslu zničit. Uchránit Nadiu nebude snadné. Jen ona totiž ví, kde je ukrytých 30 milionů dolarů určených na nákup jaderné bomby. A když někdo ze CIA prozradí identitu Griffitha a Nadi i místo, kde se nacházejí, čeká je smrtící boj s krutým protivníkem...

The Detonator, USA 2006, 92 min., režie: Po Chih Leong, hrají: Wesley Snipes, Silvia Collocaová, Tim Dutton, William Hope, Matthew Leitch, Warren Derosa, Vincenzo Nicoli, Stuart Milligan, Michael Brandon...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám