Hlavní obsah

Iggy Pop míří na Slovensko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PIEŠŤANY

Legendární zpěvák Iggy Pop, který je považován za praotce punku, vystoupí se svou skupinou Stooges ve čtvrtek v Piešťanech na osmém ročníku festivalu Hodokvas, kde se představí na sto kapel a DJů.. Jeho vystoupení je symbolické, protože předznamenává ladění festivalu.Velký prostor na něm dostane právě punk, od jehož zrození letos uplynulo 30 let.

Článek

Ve stejný den jako Iggy Pop vystoupí v Piešťanoch slovenská Zóna A a britští Adicts (ti budou k vidění v pražské Modré vopici v sobotu) , ovlivnění Kubrickovým Mechanickým pomerančem. V pátek pak zahrají skotští Exploited a Slobodná Európa.

Iggy Pop se na scéně objevil koncem 60. let. Se svou skupinou Stooges hrát syrovou agresivní hudbu, která byly přímým protikladem hippieovské ideologie lásky. Stejně jako MC 5 se obrátil ke kořenům rocku a sázel na důraz a přímočarost a nebývalou agresivní zvuk.

Stooges sice záhy rozložila přemíra drog, na nichž byl závislý i Iggy Pop. Jak přiznal: "Byl jsem feťák." Nahrávky kapely záhy získaly až kultovní status a inspirovaly stovky následovníků, především na punkové scéně. Ovšem hlásil se k nim i metalový underground. Legendární jsou i jeho vystoupení, při nichž lezl po reprobednách a rozřezával si hruď - to první ukázal i při prvním pražském koncertu počátkem 90. let na Výstavišti. 

Iggy zbavený závislosti sice koncem sedmdesátých let změnil své pojetí, natočil mrazivé album Idiot. Pak pracoval s punkovými hudebníky včetně členů Sex Pistols a Ivanem Králem, ovšem údernost se vytratila. Koncem devadesátých let však opět přitvrdil a nakonec s částí původník členů obnovil i Stooges.

V Piešťanech se dále vystoupí například Living Colour nebo Presidents Of The USA (obé nabídne letošní Trutnov) či I Am X, kteří zakončili v Praze  Love Planet .

Nebudou chybět i další přední slovenské kapely, od pověstného Ch.V.M. přes Hex až po Polemic. Početně bude zastoupená i česká scéna, přijedou Sunshine, Čechomor, Skyline, Xavier Baumaxa, Vypsaná fixa, Gaia mesiah, hiphopový Prago union nebo Guločar.

Více informací na www.hodokvas.sk

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám