Hlavní obsah

Woody Allen vysoudil 95 000 dolarů za "zeslušnění" dialogů

Novinky, Stanislav Dvořák

Režiséru Woodymu Allenovi se vůbec nelíbí, jak někteří producenti zacházejí s jeho filmy a úspěšně se s nimi soudí. V televizích nebo při promítání v letadlech mu totiž vystříhávájí ostřejší slova a předabují je slušnými.

Článek

Bývalý producent Allenových filmů Jean Doumanian podle serveru Hollywood.com nechal předabovat slavné Allenovy komedie jako Mocná Afrodité, Celebrity, Výstřely na Broadwayi či Pozor na Harryho, aby byly dostatečně "slušné" pro americkou veřejnost.

První soud rozhodl, že v rámci dohody mezi filmaři měl Doumanian právo filmy upravit. Allen však trval na tom, že když už filmy musí změnit, tak má slova vypípat. Tak by bylo vidět, že zvuk někdo cenzuroval. Soud vyšší instance mu minulý týden dal zapravdu.

Kauza je jen dalším případem v nekonečné válce amerických umělců s různými cenzory, ať už nábožensky či jinak motivovanými. Další soud v červenci rozhodl, že nikdo nesmí vystříhávat erotické nebo násilné scény z filmů, které chce dále distribuovat např. na DVD. Soudce Richard P. Matsch v Denveru mimo jiné prohlásil, že vystřihávání sporných výrazů, sexu i násilí je nezákonné. Vyhověl tak jak velkým hollywoodským studiím, tak odborové organizaci amerických režisérů, kterým se nelíbilo, že jejich díla někdo prostříhává.

Firmy jako CleanFlicks, Play It Clean Video a CleanFilms se považují za strážce morálky a upravují filmy pro prodej do půjčoven nebo domácností. Dělají to z náboženských důvodů (o upravené filmy je zájem hlavně v "mormonském" Utahu). V tomto státě můžete vidět třeba Titanic bez nahoty nebo Zachraňte vojína Ryana bez úvodní krvavé pasáže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám