Hlavní obsah

Bláznivý zvěřinec v anglickém zámku

Právo, Michal Procházka

Před dvěma lety se zdál pokus o filmové oživení Garfielda, nejznámějšího kocoura na světě z novinových stripů, jako riskantní. První film s Garfieldem měl však úspěch, takže od konce minulého týdne přináší Garfield 2 další dobrodružství rozmarné kočky, psa Odieho a neuroticky plachého a zamilovaného páníčka Jona.

Článek

Na první pohled se zdá, že filmaři hledali ulítlejší zápletku, která by překvapila znalce prvního dílu. Vznikla crazy komedie o záchraně jednoho zvěřince, která už nemá moc společného s úsečnými vtipy i anekdotami z komiksů, stejně jako postřehy z domácího kočičího života. Jde o to, hlavně pobavit a naservírovat pásmo gagů s roztomile mrzoutským a stále mlsným kocourem, který dovede hrát "rozmazleného člověka naší civilizace" a přitom zůstat na pohled zvířetem s drápy, ocasem a zvráceným apetitem.

Tentokrát se ocitáme ve Velké Británii, kam Jonův (opět Breckin Meyer) domácí zvěřinec tajně provází svého páníčka na jeho cestě za milou Jennifer (Jennifer Love Hewitt). Garfield je ale v Anglii omylem zaměněn za jinou kočku, za Prince, který zdědil zámek Carlyle a jenž mu je k nerozeznání podobný. Lebedí si v paláci, pořádá žrací orgie a vládne domácímu zvířectvu, ovšem na druhou stranu se musí bránit nešikovně komickým úkladům opomenutého dědice Lorda Dargise (Billy Connoly).

Lidská posádka v celé té legraci Garfielda 2 zaostává. Zamilovaný trouba Jon a Jennifer jako nejpitomější naivka pod sluncem působí dojmem porcelánových figurek z pohádky. Vypadá to, že herci se spíše báli, aby nestoupli na packu nějakému pejskovi na place. Mnohem skutečnější (i "lidštější") se jeví ztřeštěná mluvící zvířata ze zámku, ačkoliv jejich zápletka filmu je v podstatě odvařenou verzí vzpoury zvířat proti padoušskému vládci tvorstva.

Kouzlo filmu stojí na Garfieldových replikách, děti i rodiče budou určitě vyhlížet i ztřeštěné scény ze zámeckého zvěřince, kde prasátko nosí kuchařskou čepici, krysy podnikají špionáž a fretka ve vévodových kalhotách si dává ke svačině stehýnko s vejci. Zvířátka, která někdy vypadají jako z večerníčků Václava Chaloupka, ale hlavně prokážou smysl pro spravedlnost, solidaritu a vynalézavost, jakou by jim mohl závidět nejeden Einstein.

Problém zůstává stále ten, že Garfield jako 3D animovaná postava vypadá v hraném filmu mezi všemi těmi realistickými hlavami skopovými, husími i psími přinejmenším moc plyšově - a fakt podivně.

Garfield 2, USA (2006), 77 min. Režie: Tim Hill, scénář: Joel Cohen a Alec Sokolow, kamera: Peter Lyons Collister, hudba: Christophe Beck, námět: Jim Davis. Český dabing: Vladimír Čech, Ota Jirák, Jana Mařasová, David Prachař, Ivan Vyskočil, Otakar Brousek ml. a další

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám