Hlavní obsah

Renč natáčí akční drama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akční drama Na vlastní nebezpečí bude dalším příspěvkem do filmografie režiséra Filipa Renče. První klapka se v sobotu ozvala v základní škole v Klánovicích u Prahy, ovšem v průběhu natáčení se štáb vydá mnohem dál - v příštím roce do Rumunska a Bosny a Hercegoviny. Po komedii Román pro ženy a muzikálu Rebelové se Renč vrací k síle syrové dramatické látky.

Článek

"Dodnes mi známí říkají, že jsem nepřekonal sílu svého debutu Requiem pro panenku, který vznikl podle skutečné události. A tak bych chtěl natočit akční drama, žánr, který tady dlouho nebyl," řekl Renč.

"Film Na vlastní nebezpečí natočíme v drsné přírodě, kde se poklidný výlet změní ve štvanici a boj o život, hlavní postavy se ocitnou na pokraji fyzických i psychických sil," dodal. Scénář napsal Josef Urban, s nímž se Renč seznámil díky jeho prvnímu scénáři Habermannův mlýn, který Urban zpracoval podle vlastní knížky.

"Téma odsunu sudetských Němců se mi líbilo, ale k natáčení nedošlo, nesehnali jsme grant ani podporu televizí a práva skončila v Německu. Od té doby jsme v kontaktu. Napsal další knížku Čas, kdy muži sestupují na zem, kterou bych chtěl také realizovat," uvedl Renč.

Renč příběh skutečně prožil

Scénář vznikl podle skutečné události, kterou Urban s Renčem před pár lety prožili v Černé Hoře. "Trošku jsme tu historku opepřili, přitvrdili a oparádili, odehrává se teď na hranicích Srbska a Rumunska v Karpatech," dodal Renč. I proto jde o koprodukci společností Infinity Tomáše Hoffmana a InFilm Rudolfa Biermanna s partnery v Rumunsku.

Jiří Langmajer jako hlavní hrdina pátrá na základě cívky starého amatérského filmu po skutečné příčině smrti svého otce - kajakáře, který v divokých vodách Karpat zahynul. Druhou linií příběhu je konflikt výletníků na raftu s milicí, kdy se jejich cesta změní v boj o život. Průvodcem výpravy je Filip Blažek a mezi jejími členy, kteří si na poslední chvíli koupili zájezd a skutečnou příčinu cesty neznají, mladík z bohaté rodiny Václav Jiráček, jeho dívka ve ztvárnění Slovenky Lucie Šipošové a také režisér Miroslav Krobot v roli profesora zeměpisu.

Po Zelenkových Příbězích obyčejného šílenství a Vejdělkových Účastnících zájezdu to pro něj je třetí filmová role. Objeví se ale i ve snímku Právě dnes, který začala 1. srpna natáčet Alice Nellis. "Když si nebudu vědět rady, tak mě pan Krobot zastoupí," řekl s úsměvem Renč a zdůraznil, že na obsazení a kombinaci herců si dává záležet. "Je to důležitá součást režie - dát dobře dohromady lidi jak před kamerou, tak za ní," vysvětlil.

Na konkurzech v Bukurešti získal Marcela Iurese, který hrál například vedle Bruce Willise v Hartově válce, vedle George Clooneyho a Nicole Kidmanové v akčním snímku Peacemaker, v Mission: Impossible, v Interview s upírem i v britském thrilleru Po krk v extázi. Renč si v Bukurešti vybral i dvě v Česku neznámé rumunské herečky.

"Zatím jsme v předtáčkách pořídili jen osmimilimetrový film, který si hlavní hrdina doma promítá, vlastně jen rekvizitu, na jejímž základě se rozhodne pro zahraniční cestu a pátrání na vlastní pěst," uvedl Renč. Výprava nakonec změní život všech jejích členů. Projdou životní zkouškou, která změní jejich charaktery i pohled na život. "Chtěl bych stihnout premiéru ještě před koncem příštího roku, ale o tom musí rozhodnout producenti," dodal Renč. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám