Hlavní obsah

Kádár se objeví na pódiu

Právo, ivi
BUDAPEŠŤ

Maďarský herec Károly Eperjes (52) ztvární na pódiu divadla i ve filmu bývalého komunistického vůdce Jánose Kádára ve hře Liberté. Hra maďarského autora Géza Szöcse pojednává o protikomunistickém povstání v roce 1956 a jedním z hlavních postav bude Kádár.

Článek

Eperjes se musí vypořádat nejen s náročnou postavou, ale také se svým světonázorem. "Bude to pro mně těžké. Jsem známý svými pravicovými názory a ztvárnit Kádára a jeho pohled na svět je pro mně výzvou," uvedl pro deník Blikk populární herec.

Eperjes to srovnává s tím, že ve své herecké kariéře si zahrál také Piláta, ačkoliv je křesťan. "Rád předvádím parodii Kádára, ale jen ve společnosti svých přátel. Nyní se s jeho postavou musím ztotožnit na pódiu i ve filmu," dodal. Z role nemá obavy, jen se bojí, že režisér ho bude nutit, aby kouřil. "Kádár si zapaloval jednu cigaretu od druhé a já nenávidím cigaretový kouř," konstatoval.

V Maďarsku se množí kulturní akce spojené s výročím protikomunistického povstání z roku 1956, protože země si v říjnu připomene 50. výročí této události. Povstání potlačila sovětská armáda a tehdejší premiér Imre Nagy byl popraven.

Reklama

Výběr článků

Načítám