Hlavní obsah

Vídeň představuje sochaře Giambolognu

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kunsthistorické muzeum ve Vídni představuje tvorbu jednoho z největších sochařů italského manýrismu přezdívaného Giambologna (1529-1608), hlavního dvorního umělce Medicejů ve Florencii 16. století.

Článek

Původem Vlám Jean Boulogne neboli Giovanni da Bologna si získal v Itálii světovou pověst a proslul jako tvůrce tzv. figury serpentinaty: těla jeho soch jsou do sebe vzájemně propletena, takže tvoří šroubovitou kompozici, která ze všech stran nabízí zajímavé pohledy.

Podobné pojetí bylo revoluční novinkou, protože až do doby Michelangela se plastiky komponovaly jen na jeden pohled. Giambologna takto vytvářel obrovská monumentální sousoší i malé komorní plastiky. Jeho žákem byl Adrian de Vries, který později pracoval v Praze. Výstava se zaměřuje na Giambolognův ideální obraz člověka a jeho hledání dokonalé tělesné pózy. Za vlastnictví nejkrásnějších autorových děl vděčí Kunsthistorické muzeum ve Vídni císaři Rudolfu II. a jeho sběratelské vášni pro umění.

Výstavu se podařilo uspořádat díky spolupráci s florentským Museo Bargello. Kromě komorních děl jsou ve Vídni poprvé k vidění též monumentální sochy z mramoru a bronzu.

Výstava je otevřena do 17. září, otevřeno út-ne 10-18, čt 10-21 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám