Hlavní obsah

Smutná vzpomínka na Johnnyho Cashe

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pár týdnů poté, co Sony BMG vydala 2CD Personal File, obsahující téměř padesát pozoruhodných nahrávek z domácího studia Johnnyho Cashe a pořízených v letech 1973 až 1982, vydala společnost Universal Music posmrtnou desku American V: A Hundred Highways.

Článek

Legendární countryový bard ji nahrával v období od elpíčka American IV: The Man Comes Around (2002) až do své smrti 12. září 2003. Připoután na invalidní vozík a sužován těžkou cukrovkou a nádorovým onemocněním ji však nestačil dokončit. Když definitivně odešel, zůstala rozdělaná nahrávka rok a půl nedotčena.

Teprve v letošním roce se k ní vrátil Rick Rubin, producent, který Cashovi ve studiu asistoval. S pokorou a úctou ke svému "staršímu kamarádovi" vybral ze šedesáti načatých písní tucet, pozval do studia muzikanty, kteří jim vtiskli konečnou podobu, a dal tak fanouškům nahlédnout do období, které bylo pro countryového zpěváka nejtěžší v životě. Nálada té doby se v písničkách plně zrcadlí. "Nejdřív jsem byl dezorientovaný. Byl bych raději, kdybych mohl jednotlivé písně s Johnnym konzultovat. Ale během prvního týdne práce jsem se do nahrávek zaposlouchal a zněly skvěle," vzpomíná Rubin.

Cash se už při původním výběru soustředil na pomalé, smutné skladby. Dvě z vybraných si napsal sám (Like The 309, I Came To Believe), zbylé jsou coververze jeho oblíbených písniček. Takových, ve kterých se zračila bolest, již prožíval. V době nahrávání mu zemřela manželka. Zůstal sám a umíral. Pokud tuto skutečnost v náladě písniček posluchač nenalezne, je hluchý. V písničce If You Could Read My Mind od Gordona Lightfooda zpívá o chátrání svého těla, o bolesti, kterou pociťoval z každého pohybu.

Postavit recenzi této desky na Cashově intonační nepřesnosti by byla neslušnost. Že je často za hranicí tolerance, je dáno obtížností, s jakou skladby nazpívával. Třese se mu hlas, je nejistý, někdy se v nahrávce vysloveně ztrácí. To všechno lze ale s ohledem na výše uvedená fakta pochopit. Toto album je v první řadě smutnou vzpomínkou na velkého zpěváka minulých let. Na chlapíka, který byl rebelem ještě dříve, než se pozdější zlobivé rock'n'rollové hvězdy naučily stát na nohou. Skonal jako hudební hrdina. Rick Rubin k tomu přispíval od roku 1994, kdy začali spolupracovat.

Johnny Cash: American V: A Hundred Highways, Universal Music 2006, 42:51 

Reklama

Výběr článků

Načítám