Hlavní obsah

Nové knihy: Stephen King, Ostravak Ostravski a Guy Oseary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden vychází poslední díl Temné věže Stephena Kinga i pátý díl svérázného Deníku Ostravaka. Dále se na knižních pultech objeví cestopis Rovník M. S. Tavarese, literatura faktu Bratrstvo tajných hrobů o kriminálních případech na severní Moravě a Hudební svět pod lupou od Guy Osearyho.

Článek

Stephen King: Temná věž VII - Temná věž

Temná věž je sedmým a posledním dílem epického vyprávění o pistolníkovi Rolandovi z Gileadu a jeho putování k Věži. Autor navazuje tam, kde předchozí díl, Zpěv Susannah, skončil. Čtenáři si vzpomenou, že Susannah/Mia se právě připravovala porodit Mordreda Deschaina, následníka Karmínového krále, zatímco Jake, Ochu a otec Callahan se chystali rozprášit upíří hostinu. A to je pouze první z mnoha překážek, které členové Rolandova ka-tet musejí překonat....

Beta-Dobrovský, překlad Linda Bartošková, 728 str., 329 Kč

Miguel Sousa Tavares: Rovník

Portugalec Miguel Sousa Tavares byl až do roku 2003, kdy v Portugalsku vyšel jeho první román Rovník, znám jako autor čtivých cestopisů a vtipných, mnohdy provokativně laděných fejetonů. Ze studia práv zběhl k žurnalistice a jistotu vážené profese advokáta vyměnil za vzrušující život cestovatele a novináře. Tavaresova románová prvotina, která se střídavě odehrává v Lisabonu a na kakaovníkových plantážích ostrovů Svatého Tomáše a Prince, se skládá z útržků skutečných událostí a smyšlených příběhů mozaiku osudů říše, která prožívala klíčové období svých dějin - poslední roky monarchie a první pokusy o republiku...

Garamond, překlad Lada Weissová, 494 str., cena 318 Kč

Ostravak Ostravski : Denik Ostravaka ... už teho bylo vpysk?

Páté pokračování oblíbeného Deniku Ostravak má podtitul svádějícím k mnoha různým, i protikladným, dohadům. Ideální četbu na dovolenou předznamenává autorovo vyznání létu, jež vévodí obálce knihy: "Nebe modre jak zeprane monterki, luft voni po letu a ni po čim inym, kvitka lezu z hliny tajak by ich haviře vystrkovali ven. A moja duša romantika se enem směje..."

Obsahem knihy jsou zážitky ostravskeho chachara z období prvního pololetí roku 2006. Jeho zážitky s novou přítelkyní Blankou, jejím malým barabčikem a celou svéráznou rodinou opět nezklamou a rozesmějí i největší škarohlídy. Čtenáře rozhodně překvapí autorovo "básnické střevo" a zajímavou přílohou je rovněž galerie portrétů Ostravaka, jak jej vidí jeho čtenáři. 

Rapronis, 128 str., 99 Kč

Luboš Valerián, Viktorín Šulc: Bratrstvo tajných hrobů

Plukovník Valerián (nar. 1957) pracuje od roku 1990 v týmu, zabývajícím se násilnými trestnými činy, tedy především vraždami, na území severní Moravy. Většina jeho případů ovšem získala pozornost celorepublikových médií - ať už pro mimořádnou brutalitu pachatelů (na Valeriánově kontě je několik doživotně odsouzených vězňů) či kvůli mobilitě zločinců, kteří předtím vraždili na jiných místech republiky.

Kniha vyprávění a vzpomínek plk. Valeriána zachycuje dvacet různých případů, členěných do tématických kapitol. Jako příslovečná červená nit jimi prochází kariérní a profesní vzestup kriminalisty, od typického začátečníka, vypomáhajícího zkušeným kolegům, přes první velký případ až po šéfování "mordpartě". Zajímavé jsou mimo jiné Valeriánovy osobní zážitky s různými typy vrahů, se kterými během přípravného řízení strávil dlouhou řadu hodin.

Epocha, 198 str, 189 Kč

Guy Oseary: Hudební svět pod lupou

Guy Oseary, výkonný ředitel společnosti Maverick, ve své knize čtenářům nabízí podrobný pohled do života a zkušeností osobností hudebního světa. Hovořil se zpěváky, hudebníky, majiteli nahrávacích a vydavatelských společností a studií, s textaři, manažery, právníky i producenty. Přečtete si, co Ray Charles znamená pro country muziku a co si Bono myslí o karmě. Christina Aguilera vám zase prozradí, proč jí úspěch přinesl uměleckou svobodu...

Metafora, 448 str., 347 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám