Hlavní obsah

Baumaxa: chci, aby mě mohlo poslouchat co nejvíce "nácků"

Novinky, Stanislav Dvořák

Svérázný severočeský písničkář Xavier Baumaxa se chystá na festival Sázavafest, který startuje už ve čtvrtek. S Novinkami hovořil o svých pokusech o nazelenalé lovesongy a ekosongy na Portě i o přání, aby ho poslouchalo co nejvíce nácků.

Článek

Vystoupíš na Sázavafestu, připravuješ něco, co lidi ještě neslyšeli?

Nikdy nevím přesně, co zahraju, natož, co lidi uslyší. Může se tedy stát, že skutečně zazní nějaká novinka nebo vznikne přímo na pódiu.

Moc se mi líbila písnička Nazijazz s narážkami na Kryla a Landovy coververze. Nebojíš se, že tě zbijou náckové?

Vzhledem k mému sestřihu by se se mnou mohli náckové spíš ztotožnit, ale budu se snažit píseň Nazijazz nahrát v takovém formátu a aranžmá, aby ji hrála celoplošná rádia a mohlo ji poslouchat co nejvíce lidí, tím pádem i velký počet nácků.

Pěkně paroduješ i Bártu - co vlastně posloucháš za hudbu?

Bárta by mě zabil, samozřejmě mu nesahám ani po kolena (kotníky bych si troufnul), to je ouplně jinej skokan. Zpět k otázce, abych byl stručný, poslouchám cokoliv od folku po hardcore, jediným parametrem je, že to musí mít koule. Tím chci říct, že i Macy Gray může mít koule.

Prý si kdysi chtěl hrát na Portě - to si myslel vážně?

Tak Porty jsem se skutečně zúčastnil, a to třikrát. Vždy jsem vypadl v základním kole. Poprvé v patnácti v Litvínově v DMD, po koncertě nás hodnotil sám Kapitán Kid a zdálo se mu to málo zasmraděný od ohně. Podruhé v Děčíně, někdy v 90. letech s narychlo sestavenou kapelou Truckeři a s repertoárem sesmoleným během jediného večera v hospodě - opět jsme se nechytli, ekosongy, ani posmutněle nazelenalé lovesongy nezabraly.

Potřetí před pár lety ve Vratislavicích v takový hospodě plný liščích ohonů, těšil jsem se, jak si to vychutnám, ale skoby jsou tak zaseklý, že většina jakoby chápe humor, ale jakoby jen ten svůj. Připadá mi, že to musej mít nalajnovaný, co říkáš, to i myslíš a tak je to správné a to je pravda. Snažím se v životě vyhýbat lidem, kteří nemají smysl pro sarkasmus, ironii a tmavý humor celkově. Takový člověk mě ničím neobohatí, takže se rád stýkám s erudovanými nihilisty, aby tam panovala vzájemná shoda mezi vobouma...

Co vlastně děláš kromě koncertů? Máš pořád volno?

Ano, řekl jsi to přesně. Mám pořád volno, vstávám před polednem, spát chodím kolem 2-3 ráno a dny se linou v pomalém, mírumilovném tempu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám