Hlavní obsah

Pavlásková začala točit Nesvadbové Bestiář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle knižní předlohy Bestiář spisovatelky Barbary Nesvadbové začala točit stejnojmenný film režisérka Irena Pavlásková. V tragikomickém příběhu o mezilidských vztazích si hlavní roli zahraje slovenská herečka Danica Jurčová. Hlavní mužské úlohy vytvoří Karel Roden, Tomáš Matonoha a Petr Vondráček. Premiéru snímku plánují tvůrci na 19. duben příštího roku.

Článek

Na scénáři k filmu se podílely obě dlouholeté kamarádky Nesvadbová s Pavláskovou a doplnily jej ještě z dalších spisovatelčiných děl. "V Bestiáři je postav mnoho a je rozdělený do řady povídek. Scénář jsme museli napsat kompaktnější, počet mužských postav zredukovat a některé hrdiny jsme vzali z Řízkařů a z Života nanečisto," upřesnila novinářům Nesvadbová s tím, že se s Pavláskovou snažily vybrat nejtypičtější, nejzábavnější a nejkontroverznější mužské postavy ze všech knih.

Snímek je založen na příběhu hlavní hrdinky, která se zamiluje do muže, celá se mu oddá, ale on její lásku tolik neopětuje a opustí ji. Ublížená dívka se pak mstí dalším, nic netušícím nápadníkům, až sama přijde na to, že vlastně dál ubližuje pouze sama sobě. "Doufáme, že na snímek nepřijdou jen ženy, ale že se na něj podívají i muži," podotkla režisérka, že film netočí s výhradním záměrem podpořit ženy v nesnesitelnosti mužů.

Roden: osudový muž, který neví, jak se jmenuje

"Jde o sdílný příběh pro téměř všechny věkové, sociální, vzdělanostní a jiné skupiny," dodala. V roli osudového muže Alexe se objeví Karel Roden. Přestože v pondělí od časného rána trávil před kamerou už čtvrtý den, připustil před novináři, že ani neví, jak se jeho hrdina v připravovaném filmu jmenuje. "Je to osudový muž, nemusí mít jméno," bránil se vtipné situaci a vyvracel domněnky, že ačkoli je osudový, není pravda, že by neměl humor. "Myslím, že každý osudový chlap by měl mít nějaký humor," nechal se slyšet.

Tomáš Matonoha naopak hraje muže z venkova, podle nálady a situace primitivního a tvářícího se intelektuálně. Za kameru si Pavlásková vybrala F. A. Brabce, s nímž spolupracoval poprvé a zatím naposledy v roce 1989 na snímku Čas sluhů. Koproducentem filmu je TV Nova. Točit se bude do září v Čechách, Británii a ve Španělsku.

Irena Pavlásková natočila po Čase sluhů v roce 1991 celovečerní snímek Corpus Delicti. Má za sebou řadu dokumentárních filmů a portrétů pro cyklus GEN. V roce 1995 natočila film Nemluvená setkání a o tři roky později Čas dluhů, divácky nejúspěšnější film tehdejšího roku. Spisovatelka Barbara Nesvadbová působí momentálně jako šéfredaktorka časopisu Harper's Bazaar a kromě psaní knížek moderovala pořady v televizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám