Hlavní obsah

Marta Jandová "škorpióny" překonala

Právo, jaš

Víkendovým hudebním festivalům vládla Benátská noc, setkání rockerů v Malé Skále u Turnova. Do malebného horského prostředí jich dorazilo více než šestnáct tisíc a největší radost jim udělala legendární německá hardrocková skupina Scorpions. Marta Jandová a Die Happy je však svou energičností překonaly.

Článek

Její páteční vystoupení bylo propleteno nejslavnějšími písněmi z dosavadní košaté kariéry. Došlo i na diváky vyskandovaný megahit Wind Of Change, který v refrénu nechával zpěvák Klaus Meine notovat publikum samotné. Ne snad kvůli své hlasové indispozici, s oddanými fanoušky se mu prostě ten večer pracovalo dobře.

Scorpions dokázali, že jsou v plné instrumentální i vokální síle. Po profesní stránce bylo jejich vystoupení dokonalé, manýry v podobě velikášských gest či jalových sólových aktivit jednotlivých nástrojů, které si jako rocková hvězda 80. let přinesli z té doby, lze odpustit. Schopnost napsat a představit dobrou rockovou písničku totiž překonala i vztek kytaristy Matthiase Jabse, jenž během koncertu vší silou bušil do službu vypovídajícího mikrofonu a ze sympatického fachmana se v ten moment stal "kyselý bratránek z Německa".

Česká zpěvačka Marta Jandová přivedla na pódium Benátské noci svou německou skupinu Die Happy, která energičností i moderním pojetím kamarády ze Scorpions překonala. Jandová patří k chloubám českého hudebního importu. Je obklopena zručnými muzikanty a společně působili dojmem, že jim strašně záleží na tom, aby diváci odcházeli z vystoupení šťastní.

Na památku si je vyfotili a v přídavku dali vynikající skladbu Supersonic Speed, která jim před lety otevřela cestu k německé slávě. Nesporné koncertní kvality prokázali v sobotu Chinaski a slovenští No Name. Jsou to kapely, u nichž je věrohodnost muziky, pod kterou se podepisují, podobná. Igor Timko z No Name je, pravda, lepší v komunikaci s publikem, leč skromnost, která zdobí Chinaski, zase způsobuje, že tahle parta v podstatě málokomu vadí a nemá "nepřátele".

Malým experimentem bylo vystoupení některých hvězd normalizační kultury 80. let. Diváci tento vtípek přijali, Dalibora Jandu a Petru Janů dokonce odmítali z pódia propustit. "Loni nám déšť festival zlikvidoval, letos jsme s ním ale neměli problémy. Naopak plnil funkci hasičů. Díky několika kapkám, které spadly, se v areálu neprášilo a diváci se osvěžili. Měli jsme ale štěstí, v Jablonci nad Nisou, který je kousek vedle, déšť řádil," řekl Právu pořádající Pavel Mikez.

Hrachovka podlehla špatnému počasí

 Počasí negativně úřadovalo na festivalu Hrachovka, který se konal v Hrachovci u Valašského Meziříčí od čtvrtka do nedělního rána. Po dobrém rozjezdu a vystoupení americké skupiny Soulfly přerušila program sobotní průtrž mračen, jež vyřadila z provozu tři pódia ze šesti. Po jejím uklidnění se pokračovalo pouze na jedné velké scéně, na níž se představily největší plánované hvězdy včetně anglické zpěvačky Skye. Festival navštívilo asi 10 tisíc diváků.

Sobotní přehlídka Barvy léta v Poděbradech přilákala 1200 diváků. Příjemné počasí provázely neméně příjemné koncerty skupin Mňága a Žďorp, Clou nebo Visací zámek. Čtvrtý ročník Studnice festu se uskutečnil v Hlinsku v Čechách. Byť akci chvílemi svlažoval déšť, sedm stovek diváků jásalo v rytmu ska skupin Tleskač, Ska2tonics a dalších. Rockovou část opanovaly formace Dirty Airlines, Imodium nebo Rhodian. Oproti plánu nevystoupila skupina Southpaw, jejíž klávesista před akcí zkolaboval, byl odvezen do nemocnice, ošetřen a propuštěn do domácího doléčení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám