Hlavní obsah

Milan Uhde oslaví sedmdesáté narozeniny

ČTK, cg

Když v roce 1978 vznikl film Balada pro banditu, málokdo tušil, že autorem divadelní předlohy byl Milan Uhde. Spisovatel, kritik a pozdější politik, který v pátek oslaví sedmdesátiny.

Článek

Libreto k Baladě, kterou napsal pro Divadlo na provázku, místo něj podepsal režisér Zdeněk Pospíšil, protože tehdy byl pro své politické postoje odsouzen k neveřejné aktivitě. Balada se stala fenoménem, hraje se i dnes. "Je to určitě můj největší divadelní úspěch," říká autor.

Po listopadu 1989 se vrhl do politiky, stal se mj. předsedou České národní rady i Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Opustil ji v roce 1999. "Divadlo je krásnější než politika. Ale hlavně divadlo může způsobit nesnáze menšímu počtu lidí," říká dnes.

Uhde začínal v literárním měsíčníku Host do domu, kde působil až do roku 1970. V 60. letech se stal známým jako dramatik, je autorem asi 30 her a dramatizací, například Krále Vávry, Výběrčího a Děvky z města Théby.

Reklama

Související články

Osobnosti o brněnském časopisu Host v TV

Pohnutá historie literárního časopisu Host, resp. Host do domu, v němž vynikali velikáni české literatury jako Ludvík Kundera, Jan Trefulka, Milan Uhde, Věra...

Výběr článků

Načítám