Hlavní obsah

Nové knihy - Sandford, Joy Fieldingová i Jirous

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden vychází například další z příběhů detektiva Lucase Devenporta Jistá oběť, svazky dopisů, které psal Ivan Jirous z vězení pod názvem Magorovy dopisy nebo soubor irských povídek a bájí Kočičí zaklínání.

Článek

John Sandford: Jistá oběť

Detektiv Lucas Davenport čelí v novém vzrušujícím thrilleru z řady o obětech nejneobvyklejšímu a nejnesmiřitelnějšímu nepříteli.

Clara Rinkerová byla v šestnácti letech znásilněna a útočníka chladnokrevně zabila. Tím sklouzla na dráhu zločinu a stala se nájemnou vražedkyní. Když se vynikající minneapoliská obhájkyně Carmel Loanová rozhodne, že nechá zabít manželku Halea Allena, muže, do něhož se zamilovala, Rinkerová to udělá a postřelí i policistu, jenž se náhodou objeví na místě činu. Případu se ujímá Lucas Davenport, zástupce velitele minneapoliské policie. Hale Allen je prvním podezřelým a vybírá si za svou právní zástupkyni právě Carmel....

BBart, překlad Irena Palová,váz., 288 str., 199 Kč

Ivan M. Jirous: Magorovy dopisy

Po obsáhlých svazcích básní (Magorova summa) a esejů (Magorův zápisník) Ivana Magora Jirouse vychází obsáhlý svazek jeho dopisů. Jde o zcela konkrétní a přesně vymezenou část jeho korespondence: o dopisy, které v sedmdesátých a osmdesátých letech napsal z českých věznic Daně Němcové a své ženě Julianě.

Soubor těchto dopisů má nejen mimořádnou hodnotu historickou a dokumentární, ale je i jedinečným dílem literárním. Jirous v těchto dopisech, ztišen a soustředěn, spojuje popis všednosti vězně s úvahami o životě, dobru a zlu, lásce, marnosti a smyslu lidského konání. Přesným, živým jazykem, jaký známe z jeho esejů, vytváří svébytnou, citově naléhavou a přitom detailně konkrétní duchovní kroniku celého normalizačního dvacetiletí.

Torst, 528 str., váz., 399 Kč

Michael Scott: Kočičí zaklínání

Příběhy o dávných bozích, elfech, skřítcích i lidech se dodnes vyprávějí především na irském venkově, kde tato tradice vyprávění lidových příběhů zůstává stále živá. Lidé věří, že existují magická místa, kudy lze vstoupit do země kouzelných bytostí a kudy občas tyto bytosti přicházejí do našeho světa.

O setkáních s bytostmi Sidhe se vypráví nepřeberné množství příběhů a tato kniha vám nabídne alespoň malý zlomek z obrovské pokladnice pohádek a mýtů Smaragdového ostrova.

Argo, překlad Markéta Nová, 298 Kč

Mitch Albom: Pět starých známých

Hrdinové všech knih zpravidla mívají něco společného: jsou živí. Hlavní postava tohohle příběhu, Eddie, ovšem hned na začátku umírá, a ač se to zdá k nevíře, teprve potom to začne být opravdu zajímavé.

Eddie je letitý údržbář, který strávil celý svůj život promazáváním koleček a převodů všemožných atrakcí v obrovském zábavním parku. Jednoho dne kulhavý Eddie vystartuje k poslednímu hrdinskému činu svého života - a ve snaze o záchranu malé dívenky zůstává pod utrženým vozíkem horské dráhy on sám...

V nebi, kam se vzápětí dostává, na něj ovšem nečekají žádní andělé, nýbrž pět lidí, jejichž životy kdysi ovlivnil. Jeho bývalý velitel z války, zemřelá žena, otec, s nímž si za života nerozuměl. Ti všichni mu vyprávějí své příběhy, všichni jej něčemu učí - pochopení, odpuštění, lásce...

Metafora, váz., 184 str., 179 Kč

Joy Fieldingová: Dámy z Grand Avenue

Na dětském hřišti poblíž Grand Avenue v Cincinnati se setkávají čtyři ženy - matky malých dcer - a od té doby je pojí mnohaleté přátelství. Prostřednictvím jejich příběhů nahlédneme do ženské duše a každodenních, leckdy i neobyčejných peripetií života. 

Ikar, váz., 348 str., 229 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám