Hlavní obsah

Stvořeni pro lásku: romance po honkongsku

Novinky, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nalézt tajné deníky rodičů, prarodičů, kteří se v nich zpovídají z nešťastného manželství a z lásky k milenci, milence, z toho, že zažili nevěru, člověkem otřese. Ale možná jej prozrazené tajemství i dojme. Jak to tenkrát bylo, když babička poznala Jeho a pod různými záminkami za ním běhala do hotelu nebo jen do zastrčené kavárny, kde se skrývali s červánky na tváři. A místo polibků pila Ona kávu a On si rovnal kapesníček v kapsičce nažehleného obleku.

Článek

Podobný křehký pocit, že odhalujeme zašlý svět dobrého vychování, přísné cudnosti a přitom tajných vášní (perverze, je-li libo), přináší i nový film v českých kinech Stvořeni pro lásku, který natočil klasik asijského a hongkongského filmu Wang Kar-wai (u nás jsou známé jeho filmy Chungking express a Padlí andělé). Melodrama v retro příběhu z Hongkongu šedesátých let vyniká především filmařským originálním stylem, sugestivní atmosférou a barevnými, šerosvitnými kompozicemi. V podtitulu snímku je napsáno: "Okamžik nehybnosti. Ona drží hlavu skloněnou, aby se k ní mohl přitisknout. Ovšem on to nedokáže. Nemá odvahu. Ona se otočí a odejde."

Čou (Tony Leung, dvorní herec Wang Kar-waie), ženatý, ulízaný, nesmělý elegán, který věčně popotahuje z cigarety, a paní Chan (hvězda hongkongského filmu Maggie Cheung), vdaná, krásná a na pohled odtažitá, se náhodou ten samý den přestěhují do stejného domu, do sousedních bytů. Oba jsou vydáni napospas svým vnitřním zmatkům a stísňující, domácí samotě, načež mezi nimi začne pomalu vznikat milostné vzplanutí. Je zakázané, křehké, jak jsou jen čínské malby na porcelánu. Nelze je zapudit ani vyslovit, jen "pošeptat do díry ve zdi chrámu a poté ucpat hlínou".

Stvořeni pro lásku je dojemným, chvíli ironickým, chvíli naivistickým filmem z daleké kultury, ale přesto inteligentní romancí, která stojí za to.

Stvořeni pro lásku, Hongkong (2000), 97 min., režie, scénář a producent: Wong Kar-wai, kamera: Christopher Doyle, Mark Li Ping Bing, hudba: Michael Galasso, hrají: Maggie Cheung, Tony Leung...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám