Hlavní obsah

Nové knihy - King, Kesey i Wilson

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden vyšla sedmá kniha z fantasy série Temná věž od Stephena Kinga, dále vychází psychologický thriller Roberta Wilsona Slepý muž v Seville nebo Zápisky z lochu Kena Keseyho, autora románu Přelet nad kukaččím hnízdem..

Článek

Stephen King: Temná věž - Temná věž VII

Fantasy série Stephena Kinga o pistolníkovi Rolandovi z Gileadu a jeho putování k Věži se blíží ke svému závěru.

Ti, kdo četli Zpěv Susannah, si při otevírání sedmého dílu vzpomenou, že Susannah/Mia se právě připravovala porodit Mordreda Deschaina, následníka Karmínového krále, zatímco Jake, Ochu a otec Callahan se chystali rozprášit upíří hostinu. Tato kniha předčí svou temnotou a bizarností všechny předchozí části.

 Beta - Dobrovský, překlad Linda Bartošková, 728 str., 329 Kč

Robert Wilson: Slepý muž v Seville

Robert Wilson se nebojí klást na své čtenáře vysoké nároky, ale ty, kteří se jich nezaleknou, odměňuje v této knize napínavým příběhem se skvěle psychologicky vykreslenými postavami, exotikou poválečného Tangeru i neméně exotickým prostředím sevillských slavnosti Semana Santa a Feria de Abril.

V Seville probíhá velikonoční týden, Semana Santa, ale právě v tomto čase pašijí a proslavených náboženských procesí je povolán vrchní inspektor oddělení vražd Javier Falcón do luxusního nájemního domu, v němž byl nalezen mrtvý muž, bohatý majitel několika známých sevillských restaurací. Už při prvním pohledu na jeho tvář si Falcón uvědomí, že jde o čin, který se svou hrůzností vymyká všem jeho dosavadním zkušenostem. Děsivě zírající oči mrtvého zbavené víček, ale i další okolnosti svědčí o tom, že sadistický trýznitel vystavil svou oběť před smrtí krutým mukám tím, že ji nutil dívat se na jakýsi záhadný videozáznam.

BBart, překlad Jiří Beneš, 424 str., váz,. 224 Kč

Ken Kesey: Zápisky z lochu

Unikátní vězeňské zápisky jedné z nejvýraznějších postav americké kulturní scény šedesátých let Kena Keseyho, autora světoznámého bestselleru Vyhoďme ho z kola ven, Milošem Formanem zfilmovaného pod názvem Přelet nad kukaččím hnízdem.

Deník je nejen uměleckým dílem literárním, ale i výtvarným, a navíc slouží jako sonda do myšlení těch Američanů, kteří se v padesátých a šedesátých letech nechtěli smířit s americkou vnitřní ani zahraniční politikou.

Argo, překlad Lucie Simerová, 160 str., 298 Kč

Richard Robinson: Proč krajíc spadne vždy namazanou stranou dolů?

Richard Robinson se snaží formou vtipných aforismů i jejich lidových adaptací a vysvětlit zákonitosti nahodilosti.

Robinson se s vervou pustil do nelehkého úkolu a posvítil si na pravidla schválnosti z pohledu vědy. Klamné vnímání, zkreslení skutečnosti, počty pravděpodobnosti, prostá násobilka - všechno přijde vhod, když je třeba vysvětlit nezpochybnitelnou pravdu, že krajíc spadne vždy namazanou stranou dolů anebo že vedlejší fronta postupuje pokaždé rychleji.

Ikar, 259 str., 199 Kč

Tim Dedopulos: Svobodní zednáři

O zednářích slyšel snad už každý, a přece je jen málo celosvětových společností, o kterých máme tak kusé, zkreslené a vůbec prapodivné informace. Jedni soudí, že se chtějí ujmout světovlády, druzí je považují za tajemné mágy praktikující ještě tajemnější kult.

Hned na začátku knihy se ponoříme do dějin a podíváme se na samé počátky vzniku téhle nanejvýš zajímavé organizace. Dozvíme se, jak se bratrstvo dále štěpilo, až dosáhlo dnešní složité podoby. Dočteme se o jeho struktuře, o jeho slavných lóžích i o tom, co všechny zajímá snad nejvíce: o jednotlivých stupních zasvěcení, o zednářských obřadech a okázalých rituálech stejně jako o "známé neznámé" zednářské symbolice.

Metafora, váz., 128 str., 349 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám