Hlavní obsah

S Madonnou doma i na pódiu

Právo, Jaroslav Špulák

Zatímco Madonna vyrazila na jaře na světové turné The Confessions Tour, kterým propaguje své loňské taneční album Confessions On A Dance Floor, vydavatelská společnost Warner Music nabízí všem jejím fanouškům jinou lahůdku. V jediné krabičce pojmenované I´m Going To Tell You A Secret představuje na CD vůbec první zpěvaččino oficiální koncertní album a na DVD přidává jako bonus dokument, jehož režisérem je Jonas Akerlund.

Článek

Přestože balení vyhlíží spíše jako DVD s přidaným bonusem v podobě koncertního záznamu, opak je pravdou. Akerlundův dokument navíc není koncertní sestřih. Jedná se o velmi podrobný pohled do zákulisí příprav i samotného The Re-Invention Tour z roku 2004. Jeho součástí jsou i fragmenty některých písní tak, jak je Madonna divákům během turné představila na pódiu.

Zhlédnout lze kusy Vogue, American Life, Music, Lament, Holiday, Like A Prayer a dalších. Vše ve velkolepém a výpravném koncertním provedení. Základem dokumentu je ale příběh turné. Akerlund sleduje Madonnu od chvíle, kdy si na konkurzu vybírá tanečníky, přes pobyt na turné až do jeho finále. Nahlíží na ni nikoli jako na profesionálku tak, jak si ji neznalí její nátury představují. Jeho pohled je domácí: Madonna je neustále obklopena spolupracovníky, vtipkuje s nimi, představuje se jako vzorná matka, nervuje se ale také, nebo hněvá.

I"m Going To Tell You A Secret je zčásti černobílý a zčásti barevný dokument především pro Madonniny oddané fanoušky. Ostatním mohou vadit její "filozofické" úvahy o kabale a posmrtném životě, budou jim chybět skladby představené vcelku a neúspěšně se budou pídit  především po Crazy For You, jíž Madonna před dvěma lety speciálně věnovala divákům, kteří na její koncerty přišli.

Špatná zlodějka

Nenajdeme ji ani na koncertním CD, jež bylo zaznamenáno na vystoupeních 4. a 5. září v Paříži. Moc si na něm posléze daly záležet studioví pracovníci, aby bylo po zvukové stránce dokonalé a divácký "amok" působil co možná nejdůvěryhodněji. Pravda, pokud jde o zvuk samotných koncertních show, Madonna při nich mnoho nepokazí. Spoustu zvuků má nahraných na playback, a ten, jak známo, nemá ve zvyku kvalitu během produkce samovolně měnit.

Proto budete mít v září při dvou Madonniných vystoupeních v Praze pocit, že posloucháte cédéčko, nikoli koncert. Mezi těmi "umělotinami" se skví repertoárové jistoty typu Vogue, American Life či závěrečná I Love New York, která vyšla rok po turné na dosud posledním zpěvaččině albu.

Koncertní záznam ovšem zachycuje také hrůzné provedení Lennonovy klasiky Imagine. Madonna netuší, či zcela přehlédla, jak osobní skladba to pro zesnulého člena Beatles byla. Vypůjčila si ji pro její neoddiskutovatelnou krásu a přednesla ji tak, jak to bohorovně umí: chladně, bez emocí, lacině a trapně. Když hraje porce nástrojů z počítače, nelze totiž jinak. V budoucnu by se vypůjčování dobrých písní měla vyvarovat, anebo při nedostatku invence stavět na motivech tak, jak to předvedla v kousku Hung Up na své nové desce, v níž okradla Abbu a první singl byl na světě. A jak se líbil!

Madonna: I"m Going To Tell You A Secret Warner Music, 65:57 (CD) a 141 (DVD) 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám