Hlavní obsah

Hvězda lapená do pasti kariéry

V rámci Léta hereckých osobností, pořádaného Švandovým divadlem a Studiem DVA, měla v pondělí na Letní scéně pražského Vyšehradu českou premiéru hra britského dramatika Petera Quiltera Na konci duhy. Autor osobně navštívil středeční druhou reprízu.

Článek

Hra o herečce a zpěvačce Judy Garlandové kolísá na hraně psychodramatu a hořké komedie. Filmovou hvězdu zachycuje v závěru předčasně ukončené kariéry (zemřela v roce 1969 ve 47 letech na předávkování drogami), svádějící marný boj se závislostí na lécích a alkoholu, v čemž jí má pomoci její v pořadí již pátý kandidát na manžela, o dvacet let mladší Mickey Deans.

Ten se ale zmítá mezi citem k Judy a povinnostmi manažera silně zadlužené star. Třetím v trojlístku je Anthony - homosexuální pianista a dlouholetý přítel Judy.

Letní "open air" hercům nic neusnadňuje - diváckou koncentraci ruší vyšehradská zvonkohra, letadla, tramvaje, ptáci a dunění vlaků z železničního mostu. Přesto se všichni tři protagonisté dokázali vyrovnat s nároky svých postav na velmi dobré úrovni. Hra je velkou příležitostí pro herečku středních let, jež musí zvládnout i interpretaci Judyiných písní. Je to role jako stvořená pro Hanu Maciuchovou, která si ví rady s přesvědčivým hereckým vyjádřením jak Judyiných propadů do závislosti, tak i stavů naprostého vyčerpání a zoufalé potřeby lásky, jež poznamenaly její životní finále.

Navíc Maciuchová nepodcenila ani pěveckou přípravu, takže v jejím podání znějí Judyiny songy intonačně čistě, stylově a s náležitým hereckým výrazem. Songy dotvářejí sugestivně atmosféru, jinde ale lomí dramatickou situaci do sentimentu, jako by dokazovaly autorovu zálibu v muzikálu.

Inscenace režiséra Jakuba Macečka bojuje statečně s nástrahami "open air", moc jí v tom nepomáhá nepříliš nápaditá scéna, hereckou autenticitu zrazují i nevěrohodné detaily (umělé květiny, předstíraná hra na klavír), našlo by se i dost hluchých míst. Vše ale divákům vynahrazují herci: kromě Hany Maciuchové i oba pánští protagonisté, především Miloslav Mejzlík, který Anthonyho obdařuje hořkým jemným humorem i tragikomickým podtextem homosexuála, jehož k Judy váže pevné citové pouto.

Když jí nabízí sňatek, není to moment komický, ale dojímavý důkaz jeho naprosté a bezpodmínečné oddanosti. Tomáš Petřík (alternuje Petr Bláha) hraje Mickeyho Deana tak, že ho divák neodsoudí jen jako bezcitného kariéristu těžícího z Judyiny slávy, ale chápe jeho osobní dilema. Na konci duhy se uvádí na Vyšehradě 14. července, poté od 28. do 31. srpna a od 3. do 6. září.

Peter Quilter: Na konci duhy Překlad Jitka Sloupová, režie Jakub Maceček, scéna Jaroslav Bönisch, kostýmy Kateřina Novohradská, hudba Marko Ivanović, hudební nastudování Eduard Klezla. Česká premiéra 10. 7. na Letní scéně Vyšehrad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám