Hlavní obsah

Strážci morálky v USA nesmějí ve filmech vystříhávat lechtivé záběry

Novinky, Stanislav Dvořák
DENVER

Americký soud minulý týden rozhodl: Nikdo nesmí vystříhávat erotické nebo násilné scény z filmů, které chce dále distribuovat např. na DVD. Filmaři proti tomuto jevu už dlouho protestují a nyní se dočkali vítězství, ale ne konečného.

Článek

Soudce Richard P. Matsch v Denveru mimo jiné prohlásil, že "vystřihávání sporných výrazů, sexu a násilí je nezákonné." Vyhověl tak jak velkým hollywoodským studiím, tak odborové organizaci amerických režisérů, kterým se nelíbilo, že jejich díla někdo prostříhává.

Firmy jako CleanFlicks, Play It Clean Video a CleanFilms se považují za strážce morálky a upravují filmy pro prodej do půjčoven nebo domácností. Dělají to z náboženských důvodů (o upravené filmy je zájem hlavně v "mormonském" Utahu). V tomto státě můžete vidět třeba Titanic bez nahoty nebo Zachraňte vojína Ryana bez úvodní krvavé pasáže.

Firmy by měly podle nařízení soudu odevzdat své upravené filmy příslušným studiím a svou činnost ukončit, jinak jim hrozí velké pokuty. Jenže "strážci morálky" se nehodlají vzdát a odvolají se. Šéf CleanFlicks Ray Lines vyjádřil své zklamání a dodal, že jde o "typický případ boje Davida a Goliáše".

Prozatím tedy není úplně jisté, zda v Utahu uvidí zadek Jennifer Aniston v aktuálním "dojáku" Break-Up (Rozchod). Diváci v ČR však mohou být bez obav. Film bude u nás uveden na konci prázdnin a zadek v něm nechybí - i když je trochu rozostřený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám