Hlavní obsah

Isittová: Reality show mám raději než reálný život

– KARLOVY VARY
Právo, Věra Míšková, Karlovy Vary

Pořádný film by měl skončit svatbou, to je jasné jako facka. Divák, který sleduje osudy úplně cizích lidí, dojímá se jimi, strachuje se o hrdiny a během zhruba dvou hodin si je zamiluje, má právo odejít z kina s úlevným vědomím: vzali se.

Článek

Pro zakončení festivalu, kde filmů bylo bohatě přes dvě stovky, tedy logicky jedna svatba nestačí. V závěrečném snímku Confetti britské režisérky Debbie Isittové jsou hned tři a točí se kolem nich celý film. Vypráví příběh mladých párů, které se snaží zuby nehty zvítězit v soutěži časopisu Confetti Magazine o nejoriginálnější svatbu roku. Vítěze čeká dům za 500 000 liber, fotografie na titulní straně časopisu a koneckonců i ta svatba.

"Velmi ráda se dívám na reality show a chtěla jsem natočit něco mezi tím a fikcí," přiznala na setkání s novináři Isittová. "Mám dokonce možná reality show raději než reálný život. Líbí se mi, že kdokoliv si může svůj reálný život prostřednictvím reality show změnit. Líbí se mi i to, že se dívá celá země, všichni o tom mluví, fandí, je to něco, co spoustu lidí na čas spojuje. Ale sama bych se nikdy nepřihlásila," dodala režisérka.

Na festival s ní přijeli představitelé organizátorů filmových svateb, Vincent Franklin a Jason Watkins. "Netočili jsme samozřejmě dokument, je to hraný film, ale paradoxní je, že jsme pocit natáčení dokumentu po celou dobu měli," řekl Franklin.

Režisérka uvažuje o svatbě se střihačem

"Točili jsme v reálném čase, opravdu jsme ty svatby plánovali, opravdu jsme je udělali. Řekl bych, že to je natočené hodně začerstva a zaživa. Improvizace byla velmi zajímavá a zrovna my dva - já tlustý, Jason hubený - jsme se k sobě hodili," obrátil se Franklin k Watkinsovi, který dodal: "Byl to ale pořádný blázinec, prakticky denně jsme měli schůzky s producenty svateb a pak s producenty filmu, člověk někdy opravdu ztrácel pojem o realitě."

Po natočení leželo před režisérkou a střihačem Nickym Agerem 150 hodin materiálu, z něhož bylo třeba sestříhat 100minutový film. "Zpracovávali jsme ho zhruba rok a já jsem z toho množství práce onemocněl," řekl Ager a dodal: "Herci byli totiž opravdu výborní a bylo velmi těžké vybrat, co se nám bude nejlépe hodit."

"Já sama svatby ráda nemám", přiznala nakonec Debbie Isittová. "Hlavně se mi nelíbí, když se porovnávají svatební fotografie, drbe se, jak to komu slušelo nebo spíš neslušelo. Ale když se vdávala moje sestra, vnímala jsme najednou její svatbu jako napínavé drama. Víte, Nicky Ager je můj partner, a popravdě řečeno, teď svatbu svým způsobem plánujeme. Není to ještě nic konkrétního, ale je to reálné," obrátila se režisérka na střihače a ten jen podotkl: "Máme normálně živý vztah, ale po tomhle filmu se náš pohled na svatby trochu změnil."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám