Hlavní obsah

TV tip: Soudní bitvy Toma Hankse a Julie Roberts

Z víkendové televizní nabídky doporučujeme dva svým způsobem podobné filmy. Hlavní hrdinové v nich u soudu bojují za spravedlnost ve sporu s mocnými a bohatými protivníky. S právnickou firmou zápasí těžce nemocný Tom Hanks (Philadelphia) a s továrnou vypouštějící nebezpečné látky Julia Roberts (Erin Brockovich).

Článek

Erin Brockovich

Erin Brockovich (Julia Roberts) nemá ani peníze, ani vzdělání, ale zato dlouhé nohy a pořádně prořízlou pusu. Díky ní a také díky temperamentu a tvrdošíjnosti, se kterou jde za svým cílem, se jí podaří uživit tři děti a ještě rozjet obrovskou soudní kauzu. Vyhlásí válku zdánlivě všemocné bohaté firmě, která vypouští do přírody nebezpečný chrom a způsobuje vážné zdravotní problémy lidem z malého městečka.

Erin Brockovich je jeden z mála filmů s Julií Roberts, který není jen předvídatelnou romancí. Herečka vtipně vykreslila neotesanou, ale ne úplně hloupou bojovnici za práva slabých a utlačovaných. Její napínavý boj odlehčují scény s drsným motorkářem, který jí nakonec začne hlídat děti, nebo neustálé hádky v práci.

(Erin Brockovich, Nova, So 20.00)

Philadelphia

Tom Hanks se jako právník Andrew Beckett pouští do obtížného sporu. Jako homosexuála nakaženého virem HIV ho firma propustí pro "neschopnost", což je samozřejmě zástěrka. Málokdo je ochotný mu pomoci, ale nakonec se jeden advokát (Denzel Washington) překoná a i přes svůj odpor k homosexuálům jde s nemocným Beckettem do boje o lidskou důstojnost.

(Philadelphia, Prima, Ne 22:00)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám