Hlavní obsah

V Shakespearově Kupci benátském na Hradě září Polívka

PRAHA

Na nádvoří Nejvyššího purkrabství Pražského hradu měla ve čtvrtek premiéru inscenace Kupce benátského, jehož ve slovensko-českém obsazení nastudoval již loni režisér Roman Polák. Na své si přišli hlavně příznivci hereckého umění Bolka Polívky, který vystoupil v roli židovského lichváře Shylocka.

Článek

Shylokovu dceru Jessiku ztvárnila Anna Polívková, Shylockova přítele Tubala Jan Přeučil. Židy hrají čeští herci, křesťanské Benátčany vytváří plejáda slovenských herců.

Role benátského kupce Antonia se zhostil Marián Zednikovič. Ten je také autorem myšlenky česko-slovenského představení. Před rokem zahajovalo shakespearovské slavnosti na Bratislavském hradě a mělo u diváků velký úspěch.

V Praze má Kupec benátský naplánováno čtrnáct repríz, v Brně bude k vidění celkem třikrát. Podle pořádající Agentury Schok jsou všechny reprízy už vyprodány. Vstupenky jsou ještě na Večer tříkrálový, který se bude hrát od 24. července do 13. srpna. V režii Viktora Polesného hrají Jiří Langmajer nebo Miroslav Táborský, Linda Rybová, Jitka Schneiderová, Hana Ševčíková, Jan Vlasák a další herci.

Kupec benátský vystřídal na Hradě Othella. Počasí pořadatelům i divákům přálo, a tak se odehrálo všech čtrnáct představení, v nichž Othella a Desdemonu vytvářeli střídavě Michal Dlouhý s Lucií Vondráčkovou a Martin Zahálka se Zuzanou Vejvodovou. Othello se na Hrad vrátí 15. srpna a bude na repertoáru až do konce Letních shakespearovských slavností 10. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám