Hlavní obsah

Kytarista Madball pochází z Čech

Novinky,
PRAHA

Na letošním ročníku festivalu Rock For People vystupuje celá řada punkových a hardcoreových kapel. Velké zastoupení bude mít především ve středu, kdy se představí tuzemští Plexis, slovenští Horkýže slíže, polští nestoři Dezerter, angličtí streetpunkoví Deadline i reprezentanti newyorského hard coru Madball. Kytarista posledně jmenovaných Mitts poskytl Novinkám rozhovor.

Článek

Mitts netradičně rozhovor zahájil sám, když řekl, že právě v Čechách hraje rád: "Víte mojí předkové pocházejí z Čech, děda se jmenoval Dvorak,"

Myslíte Dvořák?

Jo jasně, Dvoržak.

Před vážnou hudbou jste však dal přednost rocku. Hrál jste vždycky hard core?

Ne, vyrůstal jsem na metalu, poslouchal jsem undergroundové kapely jako Slayer a Metalliku, v té době byla i Metallica underground. Když jsem si chtěl koupit nějakou desku, musel jsem jet hodinu do NYC. Pokud jste nežil ve velkém městě, jako byl New York, Boston nebo Washington, tak nešlo sehnat tyhle nahrávky. V místním obchodě měli jen pop a rock, taky nějaký heavy metal, ale ani toho moc ne.

Hard core jsem poznal, když mi bylo patnáct, v pětadvaceti jsem začal hrát v hardcoreových kapelách, pět let jsem byl ve Skarhead a teď jsem v Madball. Do té doby jsem hrál v metalových kapelách. Celý svůj život jsem se věnoval hudbě, hrál jsem na nejrůznější nástroje, na kytaru, na basu, moje matka byla učitelka hudby.

Jak je pro vás důležitý text?

Hodně, sice  nejsem zpěvák a texty nepíšu, ale s klukama v kapele je hraju. Líbí se mi, co Freddy vytváří, myslím, že dneska píše ty nejlepší texty, jaké kdy udělal, jsou hodně zralé, zabývají se dospělými tématy. Je v nich velmi osobní a pořád si zachovává ostří, ale není to dětinské jako výkřiky typu rozmlátíme vám obličeje, na které si potrpí tvrdí hardcoráři.

Jak vypadá nyní newyorská scéna hard core?

Je velmi zdravá, ale hard core všude na světě je silnější než kdy dříve, scéna existuje v každé zemi. Přes internet se totiž můžete kdekoli dostat k jakékoli hudbě. Pro mě však centrem hardcorovýho světa byla vždycky newyorská scéna.

Je centrem hard core v New Yorku stále klub CBGB´s?

Hard core je přizpůsobivý, půjde kamkoli, kam ho pustíte. Lidé z jiných zemí si myslí, že CBGB´s je centrem hardcorovýho dění, ale to má jediný důvod. Poslední tři roky je to jediný místo, kde se konají také hardcorové koncerty. V 80. letech tu byl Max´s Kansas, ale ten je pryč, pak existoval Coney Island High, který zavřeli, Vanguard, které pořád pořádají nějaké koncerty, ale už ne tolik. Hard core totiž nikdy nevydělává moc peněz, je to tvrdá, divoká hudba, kolem jsou bitky, vždycky je to úplně bláznivý, takže kluby se začnou ptát - proč tohle vlastně děláme. CBGB´s je skvělý, protože dává hard core prostor už 25 let.

Dokážete se uživit hudbou?

Celkem jo, ale jako každými mi v tom pomáhají další okolnosti, mám dům, který mi nechali rodiče, takže nemusím platit nájem a na to, abych měl co jíst a za co žít, si vydělám dost. Kdybych ale neměl nic, žádný dům, žádnou rodinu, žádné přátele, tak bych jen z hudby nevyžil, asi bych si musel najít nějakou práci. Na této scéně se nedá vydělat tolik peněz.

Reklama

Související témata:

Související články

Agnostic Front vystoupí na Rock For People

Legendární představitelé newyorského hard coru Agnostic Front se stanou jednou z hvězd letošního festivalu Rock For People. Ten začíná 4. července a mezi...

Výběr článků

Načítám