Hlavní obsah

Gibson natáčí v Mexiku, Maye si asi plete s Aztéky

Novinky, Stanislav Dvořák

Mel Gibson připravuje po velkofilmu o Ježíšovi další historický příběh. Podle deníku USA Today natáčí v Mexiku snímek o mayské civilizaci . Vědci se už předem třesou, že Gibson motá páté přes deváté a film bude z historického hlediska nesmyslný.

Článek

Na veřejnost pronikla zápletka filmu: říši Mayů hrozí katastrofa, a proto se má konat masový obětovací rituál k usmíření bohů. Hlavní hrdina má být jeho součástí a snaží se uniknout. Odborníci však namítají, že Mayové takové hromadné oběti bohům nepřinášeli. "To dělali Aztékové," říká archeoložka Lisa Lucerová z New Mexico State University v Las Cruces.

Jiní vědci zase protestují proti tomu, že herci - Mayové ve filmu hovoří moderním jazykem, kterým v jejich době neexistoval. Navíc jim vadí, že se film netočí přesně v těch oblastech, kde Mayové sídlili.

Velmi podobné námitky se objevovaly i v době, kdy Gibson natáčel film Umučení Krista. Herec k tomu nedávno řekl: "Potom, co jsem zkusil s Umučením Krista, upřímně kašlu na to, co si tihle kritici myslí."

"Vlastně se docela těším, až to uvidím," uvažuje archeolog David Webster. Jeho studenti prý rádi poslouchají, co je ve filmech špatně a motivuje je to ke studiu.

Americké filmy jsou proslulé historickými chybami. Ve prospěch chytlavého příběhu či efektního záběru filmaři rádi obětují faktickou přesnost. Nedávno se kritici bavili na účet filmu Zorro s Antoniem Banderasem a Catherine Zeta-Jonesovou. Ten se má odehrávat v roce 1850. Přitom se v něm mluví o armádě z války Severu proti Jihu,  která vypukla až v roce 1861 a o prezidentovi Abrahamu Lincolnovi, který tehdy vůbec prezidentem nebyl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám