Hlavní obsah

Joseph Beuys na Kampě

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Museum Kampa v Praze ve čtvrtek zahajuje výstavu klasika německého moderního umění Josepha Beuyse (1921 - 1986). Exponáty zapůjčilo Medě Mládkové Kunstmuseum v Bonnu, v jehož sbírkách je unikátní soubor shromážděný rodinou Ulbrichtových.

Článek

"Domnívám se, že pro každého, kdo se zájmem sleduje Beuysovo umění i s tím související literaturu, bude tato expozice odměnou," řekl Právu Thomas M. Messer, emeritní ředitel Guggenheimova muzea z New Yorku, který je patronem pražské výstavy. Expozice nabízí na osmdesát exponátů, z nichž většina působí jako svaté relikvie, pozůstatky po nejrůznějších Beuysových výtvarných a společenských akcích.

Nechybí ani slavné sáňky s baterkou a filcovou přikrývkou. Beuys byl za války sestřelen nad Ruskem a život mu zachránili potulní Tataři, kteří ho třeli zvířecím lojem a zahřívali ve filcových přikrývkách. Sáňky jsou svéráznou poctou všem sibiřským kočovníkům. Výstava potrvá v Praze do 17. září, pro veřejnost bude otevřena od 30. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám