Hlavní obsah

Španělský taneční soubor přibližuje svět kastrátů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Festival Tanec Praha vrcholí v úterý a ve středu v Sazka Areně vystoupením předního španělského souboru Compaňia Nacional de Danza. Jeho vedoucí a hlavní choreograf Nacho Duato v úterý přiblížil dění na scéně: "Program je věnován Praze, vždy volím program podle prostoru. Zde je to sportovní hala, kde nemáme veškerou techniku. Vybral jsem tedy taková představní, která tam budou fungovat."

Článek

Compaia Nacional de Danza ve třech chorografiích Castrati, Rassemblent a Por Vos Muero přináší průřez svou tvorbou, protože vznikly během dvanácti let.

"Nejnovější je ze světa kastrátů," sdělil Novinkám Duato: "Prvotní inspirací byla jako vždy hudba, v tomto případě Vivaldiho." Duata, který celý život věnuje tanci a nemá ani rodinu, zaujaly na hudbě, jíž dominovaly vysoké hlasy kastrátů, dva aspekty: "Zaujalo mě, že někdo odevzdá život umění. Kastráti vedli velmi osamocený život, mnozí také spáchali sebevraždu." Jeho pohled však není idylický, nezapomíná, že právě rodiče mnohdy prodávali děti církvi a nechali je vykastrovat.

Za klíčovou ale považuje Duato choreografii Rassemblement z roku 1990:  "Vypráví o nedostatku lidských práv, o afrických otrocích, kterým se stýská po vlasti." Použil v ní písně Haiťanky Toto Bissaintheové. "Celý život byla pronásledována, protože zpívala o svobodě. Na představení přijela jen v sandálech, protože neměla co na sebe. Stala se z ní alkoholička," zavzpomínal.

Duato se také těšil na setkání s matkou známého choreografa Jiřího Kyliána, ve jehož souboru začínal." S jeho matkou se známe velmi dlouho, byla to tanečnice." Kyliána si velmi váží: "Velmi ho obdivuji, hodně mě inspiroval, považuji ho za svého duchovního otce, je  to choreograf století, choreograf všech choreografů."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám