Hlavní obsah

TV tip: věznice Shawshank, Volný pád i Kaurismäki

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Televizní víkend nabízí množství zajímavých titulů. Michaelu Douglasovi rupnou nervy a začne likvidovat Los Angeles ve Volném pádu, následují dvě vězeňská dramata Franka Darabonta, jeden Aki Kaurismäki a další filmy.

Článek

Volný pád

Michael Douglas alias William Foster už toho má dost. Když jednou v nesnesitelném vedru uvízne v zácpě, vzbouří se v něm všechna nahromaděná nenávist, vztek z malých ústrků a nespravedlností, stres z práce a civilizace a vydá se na cestu pomsty. I když nemáte ve zvyku ničit věci a fyzicky likvidovat lidi, které náhodně potkáte, hlavnímu hrdinovi není těžké porozumět.

(Volný pád, ČT1, So 21:20)

Vykoupení z věznice Shawshank

Mladý finančník Andy rozjíždí slibnou kariéru, kterou přeruší obvinění z vraždy manželky a jejího milence. Ačkoliv nic nespáchal, dostane se do věznice Shawshank. Inteligentní mladík se rychle učí, jak přežít v novém prostředí. Každodenní boj o důstojnost a drobné výhody upozorní na jeho schopnosti a brzy pomáhá s daněmi všem dozorcům i veliteli Hadleymu.

Tím je ale také zasvěcen do jeho podvodů. Když se pak ve věznici objeví člověk, který prý skutečně zabil Andyho ženu, situace se vyhrotí. Vykoupení z věznice Shawshank patří v žánru k nejlepším počinům. Klade nenápadný důraz na mlčenlivé duchovní vítězství člověka nad pokřivenou mocí, má zajímavě vykreslené postavy, nesnaží se být "akční" a přesto je strhující. Hlavní role ve filmu Franka Darabonta ztvárnili Tim Robbins a Morgan Freeman.

(Vykoupení z věznice Shawshank, ČT1, So 23:35)

Zelená míle

Shodou náhod uvidíme během víkendu i další slavný film Franka Darabonta podle předlohy Stephena Kinga a nabízí se tak možnost srovnání. Zelená míle se také odehrává ve vězení. Dozorce Paul Edgecomb vypráví o tom, jak se kdysi ve věznici objevil obrovský černoch odsouzený za vraždu děvčátek. Vzhledem k jeho povaze se nedá uvěřit tomu, že by to udělal. Navíc se zdá, že má jakési nadpřirozené schopnosti...

(Zelená míle, Nova, So 20:00)

Muž bez minulosti

Bezejmenný muž přijíždí do Města. V prvním momentu je přepaden bandou lupičů, kteří ho okradou a ubijí téměř k smrti. Snímek slavného finského režiséra Akiho Kaurismäkiho byl v roce 2002 oceněn na 55. MFF v Cannes Velkou cenou poroty, Cenou za nejlepší ženský herecký výkon a Cenou Ekumenické poroty.

(Muž bez minulosti, ČT2, Ne 23:00)

Reklama

Výběr článků

Načítám