Hlavní obsah

Vilhelmová bude v novém českém filmu dcerou Kerndla

Zpěvák Laďa Kerndl se poprvé předvede jako herec. V celovečerním filmu dokumentaristy Vlastimila Šimůnka si zahraje otce pátrající po dospělé dceři, která od něj utekla do Rumunska.

Článek

Připravovaný film se jmenuje Ostrov svaté Heleny a natáčel se tři týdny ve stejnojmenné české vesnici v Rumunsku, kde žije odhadem 180 příslušníků české menšiny. "Jde o příběh zkrachovalého hudebníka, jenž hledá svou dceru, kterou hraje Tatiana Vilhelmová. Utíká před ním, a aby nemusela poslouchat věčné domácí hádky, najde si raději v odlehlém Banátu na hranicích Rumunska a Srbska místo učitelky dětí tamní české komunity. Já ji tam hledám, ale víc z děje neprozradím," řekl Kerndl.

Doufá, že snímek bude ještě letos dokončen. Na plátně se objeví například i Bolek Polívka. Podle Šimůnka jde ve světě o běžnou věc, že známý zpěvák v určitém okamžiku kariéry natočí film. V Česku to naposled udělal například režisér a scenárista Petr Zelenka pro Jaromíra Nohavicu a skupinu Čechomor filmem Rok ďábla.

Šedesátiletému "českému Sinatrovi" napsal Šimůnek se svou ženou Andreou Bílkovu film přímo na tělo. Útěk z ryku velkoměsta do přirozených zvuků přírody, setkání s lidmi, kteří žijí v souladu s Bohem a přírodou, to vše hlavního hrdinu smíří s myšlenkou, které se s přibývajícím věkem tak bojí. Že ono blížící se odpojení od světa, od věcí a lidí nemusí být hrůzné, ale opojné. Kerndl se hlásí k odkazu Franka Sinatry, což téměř čtvrt století denně dokazoval na amerických zaoceánských lodích.

V roce 1994 ho přinutila k návratu do vlasti rakovina krční mandle. O to pozoruhodnější byl jeho návrat na jazzové pódium. Zpěvák s typicky chraplavým a zastřeným hlasem, jemuž ještě dodala náročná krční operace, už léta i českým fanouškům připomíná, že swing nestárne.

Během posledních jedenácti let vydal jedenáct alb; nyní k nim přidal už druhé DVD. Obsahuje záznam koncertu, který měl v roce 2003 v pražském Divadle U hasičů. Doprovázeli ho tehdy jeho jazzoví přátelé, například trumpetista Jaromír Hnilička a kytarista Roman Pokorný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám