Hlavní obsah

Na Pražském hradě začínají Letní shakespearovské slavnosti

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu rozezní nádvoří Nejvyššího purkrabství na Pražském hradě básnické slovo Williama Shakespeara v překladu Martina Hilského. Premiéra Othella otevře Letní shakespearovské slavnosti 2006, během nichž se na pražské scéně odehraje téměř osmdesát představení, další pak v Brně a Bratislavě.

Článek

Titulní roli slavné tragédie o žárlivém Maurovi vytvoří osmatřicetiletý, blonďatý a modrooký Michal Dlouhý v alternaci s Martinem Zahálkou. "S režisérem Petrem Kracikem nijak nelpíme na Othellově vnější podobě, takže si nebudu vlasy barvit na černo, o tom přece Othello není," řekl Dlouhý v rozhovoru pro Právo.

"Je mi blízká Othellova impulsivnost, jsem podobný typ," dodává Dlouhý. V roli něžné i odvážné Desdemony se na Hradě vystřídá Lucie Vondráčková a Zuzana Vejvodová, která na Hradě hrála už Shakespearovu Julii a Desdemonu vidí jako "ženu, která vyzařuje klid, jistotu, trvá na svém přesvědčení, je mírná i vášnivá zároveň, hluboce milující."

Do role intrikánského Jaga obsadil režisér Kracik Oldřicha Navrátila, který jako jediný nemá alternaci. Původně měl tuto roli hrát i Jiří Štěpnička, ale ten musel dostát svým závazkům v Národním divadle, kde převzal v Šrámkových Zvonech roli za Aloise Švehlíka. Navrátilův Jago má být proti obvyklému pojetí plebejský i zábavný zároveň. Othello se bude hrát na Pražském hradě do 4. července, kdy ho vystřídá Kupec benátský s Boleslavem Polívkou v roli Žida Shylocka, a poté se na Hrad vrátí od 15. srpna do 10. září.

Od 24. července do 13. srpna bude na repertoáru loňská inscenace Večera tříkrálového. Návštěvníci středeční premiéry si již budou moci prohlédnout další z cyklu Maximálních fotografií. Letos to bude 26 velkoformátových zvětšenin klasika dokumentární a reportážní fotografie Jana Lukase ze sbírky PPF pod názvem New York - Pompeje .

"Cyklus sestává ze dvojic černobílých a barevných snímků konfrontujících svět zaniklých Pompejí s nenablýskanými zákoutími New Yorku," říká o výstavě její kurátor Pavel Langer. Pompeje fotografoval Jan Lukas v roce 1963, snímky New Yorku vznikly v 70. letech a v České republice jsou vystaveny poprvé. Lukasův unikátní cyklus najdou návštěvníci v jižních zahradách Pražského hradu.

Reklama

Výběr článků

Načítám