Hlavní obsah

Žárlivec Othello zahájí Shakespearovské slavnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tragédie velikána Williama Shakespeara Othello zahájí 10. ročník Letních shakespearovských slavností ve středu 21. června. V nejvyšším purkrabství Pražského hradu se drama o žárlivém mouřenínovi odehraje ve čtyřiceti reprízách. Další se uskuteční na v Brně a Bratislavě.

Článek

V hlavních rolích se v inscenaci režiséra Petra Kracika představí bývalí životní partneři Michal Dlouhý (Othello) a Lucie Vondráčková (Desdemona) a Oldřich Navrátil (Jago).

"Vztah muže a ženy a všemožné manipulace v něm mi nejsou cizí, zažil jsem jich požehnaně," říká režisér Petr Kracik. Othella v překladu Martina Hilského pojal Kracik jako přehlídku velkých hereckých výkonů a Shakespearův text výrazně upravoval: soustředil se zejména na vztah Othella a jeho manipulátorského sluhy Jaga, který je v podání Oldřicha Navrátila zákeřným, ale i zábavným plebejcem.

Hlavním hrdinou Kracikovy inscenace zůstává žárlivec Othello v podání Michala Dlouhého nebo Martina Zahálky. Osmatřicetiletý, modrooký Dlouhý i skoro dvoumetrový Zahálka tak přináší na jeviště jiný typ i herecký projev. "Othello je  nádherně napsaná figura a hvězda v dnešním slova smyslu," nadšeně líčí Kracik.

Othello je v Praze na programu do 4. července, kdy ho vystřídá Kupec benátský. Vrací se na Pražský hrad od 15. srpna do 10. září. Ve dnech 24. července až 13. srpna se bude hrát komedie Večer tříkrálový s Jiřím Langmajerem a Lindou Rybovou.

Cena vstupenek se pohybuje od 250 do 590 Kč. Od 21. června se navíc otevírá i pokladna přímo v Nejvyšším purkrabství, kde lze zakoupit zbylé vstupenky. Informace o programu a inscenacích najdete na www.shakespeare.cz . 

MAXIMÁLNÍ FOTOGRAFIE

Po celou dobu trvání festivalu je od 21. června do 10. září otevřena výstava Maximální fotografie v jižních zahradách Pražského hradu. Cyklus New York - Pompeje fotografa Jana Lukase (91) zahrnuje soubor 26 velkoformátových zvětšenin Pompejí z roku 1963 a tematicky shodných fotografií z amerického Manhattanu 70. let.

Zahrady jsou v červnu a červenci otevřené od 10 do 21 hodin, v srpnu od 10 do 20 hodin a v září od 10 do 19 hodin. Vstup na výstavu je zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám