Hlavní obsah

Pražská muzejní noc přilákala desetitisíce lidí

Právo, lh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Akce Pražská muzejní noc přilákala v sobotu vpodvečer do galerií a muzeí v Praze desítky tisíc lidí. Třiačtyřicet otevřených objektů jen s námahou stíhalo odbavit všechny zájemce o prohlídky. Na vstup se stály i hodinové fronty.

Článek

Třetí ročník akce začal úderem 19 hodiny. Již desítky minut předtím davy lidí zaplavily prostor před Filozofickou Fakultou UK u stanice metra A Staroměstská, odkud odjížděly speciální autobusy dopravující zájemce na vzdálenější místa. Dostat se do nich s dítětem bylo zpočátku nemožné. "Chtěli jsme jet na letadla do Kbel. Vzdali jsme to," řekla Právu maminka se čtyřletou Aničkou. Nakonec daly přednost pěší procházce centrem a vylezly společně na jednu z věží u Karlova mostu.

Podobně to vypadalo i před samotnými galeriemi a muzei. Od vchodů těch menších se táhly až stometrové fronty. "Nedostala jsem se do Zrcadlové kaple Klementina, ani do jedné ze synagog. Autobusy jsem vzdala hned, když jsem viděla ty davy," popsala své neúspěchy studentka Jitka. 

Koordinátor akce Pavel Douša pro ČTK odhadl, že v sobotu zavítalo do kulturních objektů rekordních 135 tisíc osob. Vybraná muzea a galerie byly otevřené od 19 hodin do půlnoci, některé i do jedné ranní. Návštěvníci do nich měli vstup zdarma, případně platili symbolické vstupné nepřesahující deset korun.      

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám