Hlavní obsah

Bruce Willis jako masožravý mýval

Právo, Věra Míšková

"Bez kostýmu, bez rekvizit, bez spoluhráčů i bez vlastního obličeje - a ještě máte být vtipný. Pořád jsem se musel ptát Tima a Kareyho - bylo to vůbec legrační, dělám to dobře? Bylo to zkrátka mnohem těžší, než jsem čekal," svěřil se na letošním festivalu v Cannes Bruce Willis, když mluvil o své práci na novém animovaném filmu Za plotem režisérů Tima Johnsona a Kareyho Kirkpatricka.

Článek

Animované filmy u diváků pořád frčí, ty ze studia DreamWorks dokonce víc než snímky z klasického studia Walta Disneye. Počínaje oslnivým úspěchem Shreka před pěti lety v Cannes mají navíc animované postavičky dveře otevřené i na prestižní přehlídky. Letos se tak v canneském hlavním programu promítal film Za plotem.

Hlavní postavou této vegetariánské komedie je mýval RJ, který ale zálibu svých kamarádů v bobulích a ořeších nesdílí. Je závislý na chipsech a fastfoodech, a co hůř, jako charismatický "muž" a velmi zdatný manipulátor zblbne pro tyhle odporné stravovací návyky i ostatní zvířata v lese.

Netrvá dlouho a jedna hyperaktivní veverka, jedna skunčí drsňačka, ježčí rodinka a dvě vačice začnou pod jeho vedením vyrážet na lupy do lidských obydlí, kde se vždycky něco masitého, nezdravého, ale tuze dobrého najde. A když se lidem začne lézt až do talíře, může se z takové výpravy vyklubat i pořádné dobrodružství. Po Shrekovi, Příběhu žraloka a Madagaskaru tedy přichází od DreamWorks další trochu (ale docela nenásilně) výchovná, ale především hodně vtipná podívaná.

Willis: Jsem vznětlivý muž

Hlavní tíha propagace filmu ležela pochopitelně na Bruci Willisovi, který namluvil mývala RJ. Byl velmi vstřícný, a dokonce se svěřil, jak obtížné pro něj bylo, že byl, stejně jako ostatní, v dabingovém studiu vždycky sám: herci se při práci vůbec nesetkali, každá postavička se namlouvala odděleně a Willis prý na té své pracoval osmnáct měsíců.

"Mladí lidé budou hledat hlavně fóry, gagy, protože humor je tím, co dospívající diváky zajímá na filmech nejvíc. A protože tohle je opravdu vtipný pohled na dost běžný vzorec lidského chování, a navíc má poutavě napsaný příběh, myslím, že se budou bavit dobře," řekl Willis k očekávanému úspěchu filmu a k rozdílným povahám svých postav a sebe samotného se smíchem poznamenal: "Už sedmkrát nebo možná osmkrát jsem zachránil svět. Ale upřímně řečeno, ve skutečnosti jsem vznětlivý muž, snadno se rozčílím a jestli někdy něco na světě zachráním, pak jedině proto, že mi to někdo napsal."

Také postavička mývala RJ byla psaná už s tím, že ji Willis namluví, proto je mu v některých momentech hodně podobná - například typickým úsměvem koutkem úst. Jindy zase nápadně připomíná Willisova Davida Adisona ze seriálu Měsíční svit. "Byl to nápad lidí ze studia a já jsem proti tomu rozhodně nic neměl," usmál se - typicky willisovsky -herec.

Druhý díl bude

Producent Jeffery Katzemberger v Cannes slíbil, že studio natočí - stejně jako v případě Shreka - i tentokrát druhý díl. Ale nebude to určitě napřesrok.

"Úspěchy posledních let nás přesvědčily, že k natočení dobrého animovaného filmu je třeba shromáždit nejlepší autory, režiséry a herce. Zejména obsazení se nesmí podceňovat!

To všechno ale trvá dlouho, film Za plotem jsme připravovali skoro pět let, což je podle mne pro natočení jednoho animovaného filmu tak akorát, a myslím, že se to vyplácí.

Teď máme před sebou jiné, neméně ambiciózní projekty a nechceme dělat víc než dva filmy ročně," řekl k současnému boomu animovaných filmů Katzemberger. V češtině namluvil mývala RJ Pavel Soukup, dále uslyšíme Jiřího Štěpničku, Bohdana Tůmu, Radku Stupkovou, Luďka Čtvrtlíka a Martina Stránského.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám