Hlavní obsah

Pražská muzejní noc již v sobotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Muzea a galerie v hlavním městě budou v sobotu otevřeny dlouho do noci. V Praze se koná třetí ročník Pražské muzejní noci, který návštěvníkům slibuje nevšední zážitky a pestrý doprovodný program. Expozice budou otevřeny od sedmé hodiny večerní do jedné hodiny po půlnoci.

Článek

Obdobné akce jsou obvyklé v mnoha velkých evropských městech. Jejich cílem je přilákat ty, kteří si jinak čas na návštěvu muzea či galerie nenajdou, řekl novinářům ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Jedním z vyvrcholení Pražské muzejní noci bude slavnostní nasvícení Národního památníku na Vítkově. Dvouhodinová světelná show s pyrotechnickými efekty, projekcí a hudebním doprovodem bude viditelná z celé Prahy. Upozorní nejen na muzejní noc, ale i na samotný objekt památníku na Vítkově, který čeká rekonstrukce, poznamenal ředitel.

Pražské muzejní noci se letos účastní 21 institucí a 43 objektů, přičemž řada z nich představí své novinky. Poprvé se zapojí čtyři instituce. Nově bude možné v noci navštívit Letecké muzeum v Praze 9 Kbelích, Letohrádek královny Anny, Pedagogické muzeum J. A. Komenského a České centrum Praha v Rytířské ulici. Součástí programu jsou koncerty, divadelní představení, promítání dokumentů, ukázky řemesel, přednášky, soutěže či ukázky dobových tanců.

Muzejní noc

Vstup bude zdarma s výjimkou Muzea hlavního města Prahy, Galerie hlavního města Prahy, Národní kulturní památky Vyšehrad a Pražské informační služby, kde se platí symbolické vstupné ve výši jedné či deseti korun. Na jednotlivá místa se návštěvníci bezplatně dopraví speciálními autobusy.

Pražská muzejní noc inspirovala podobné akce po celé České republice, ale i na Slovensku. Letos je podruhé součástí a vyvrcholením Festivalu muzejních nocí 2006. Na celorepublikové úrovni ji pořádá Asociace muzeí a galerií, která se snaží představit muzejní instituce v nezvyklé a atraktivní podobě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám