Hlavní obsah

Švandrlík a jeho miliardář mezi žraloky

Právo, Radim Kopáč

Podle obálky "nejvydávanější český humoristický autor" Miloslav Švandrlík (1932) před časem publikoval novinku s titulem Stařec a moře piva: stodvacetistránkovou prózu, kterou v ich-formě vypráví "běžný, nevýznamný miliardář", jenž své rozmanité tělesné i psychické neduhy léčí hektolitry piva, rád listuje Hemingwayem a ještě naposledy se zamiluje - do vnadné a mladičké blondýnky Nadi Mečounové.

Článek

Jenže nomen omen: Jestliže v novele Stařec a moře rybářův úlovek sežerou cestou ke břehu žraloci, pak ve Švandrlíkově "čtení na léto" útočí na miliardářovu novomanželku horda playboyů - a někteří se do jejího dokonalého masíčka s chutí "zahryznou". Co si s tím počne stárnoucí hrdina, mrzout sužovaný jednou ledvinovou kolikou za druhou, hvízdáním v nose a "úpornou škytavicí"?

Za pomoci cynismu, černého humoru a především ke všemu ochotného asistenta, doktora Žabuleho, jenž ve volném čase vede umělecké těleso transvestitů, své odpůrce likviduje. Jenže když je stůl konečně čistý, ukáže se jako nejdravější žralok samotný Žabule.

Asi to je slabá pointa, stejně jako celý příběh je vystavěný velmi jednoduše a postavy načrtnuté v několika tazích. Připočteme-li odbytou redakční práci a příšerně kýčovité obrázky Jarmily Růžičkové coby výtvarný doprovod, skoro to vypadá, že před sebou máme další ukázku laciné pop-literatury, jež posté recykluje sama sebe. I když odbýt takhle rychle pozdního Švandrlíka by byla škoda.

Stařec a moře piva je možná kniha s banálním dějem, ale rozhodně napsaná s chutí a hravostí. Tenhle příběh vypráví šibal, který se rád směje. A to jak stáří, nemocím, lačnému bulváru, různým "kašpárkům a šášulům" z Celebritánie, tak naprosto suverénně a spontánně taky sám sobě.

Miloslav Švandrlík: Stařec a moře piva

Ilustrace Jarmila Růžičková. Epocha, 128 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám