Hlavní obsah

Lubomír Lipský končí s Karpíškem

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Letošní laureát ceny Thálie za celoživotní mistrovství v činohře, třiaosmdesátiletý Lubomír Lipský, se v pátek naposledy objeví na scéně pražského Divadla ABC jako profesor Karpíšek v inscenaci Únos Sabinek. S divadlem se však v žádném případě neloučí.

Článek

Proč končíte s profesorem Karpíškem?

Jsou tu dva důvody: jednak na hru končí divadlu autorská práva, a pak - inscenace vznikla k mým osmdesátinám a přece jen ji hrajeme už tři roky, takže i zájem diváků o ní upadá.

Karpíšek byl po léta vaše "parádní" rolí...

Hrál jsem ho celkem třikrát. Poprvé právě v Divadle ABC od roku 1957 s Marií Rosůlkovou, v 90. letech jsem v té roli hostoval ve Zlíně a teď po letech opět na jevišti ABC s Janou Drbohlavovou. Měl jsem toho profesůrka dějepisu docela rád.

Ale s divadlem se doufám ještě neloučíte?

Kdepak! V ABC hraju ještě v Charleyově tetě a v komedii Jezinky bezinky, v Divadle Na Jezerce v italské hře Kaviár nebo čočka. A v září mě čeká krásná role doktora Wallyho ve hře Marvinův pokoj Scotta McPhersona v Divadle Rokoko s režisérem Ondřejem Zajícem. U nás je ten titul známý jako film režiséra Jerryho Zakse, v němž hrála plejáda slavných herců - Meryl Streepová, Diana Keatonová, Leonardo Di Caprio a Robert De Niro, jehož roli si zahraju nyní v divadle já. Na rozdíl od filmu, který mi připadal moc hollywoodsky okázalý, se mi hra moc líbí. Nabízí scény napůl komediální a napůl tragické a to já mám rád.

A co vás ještě čeká?

Točím roli faráře v jednom pokračování Četnických humoresek. Bude to můj třetí farář v herecké kariéře - po faráři ve hře Neapol, město miliónů a filmu Hynka Bočana Čest a sláva, také točím roli v seriálu Hraběnky pro ČT. A 25 června si jedu spolu s režisérem Jiřím Krejčíkem pro cenu za celoživotní tvorbu na festival Art Film do Trenčianských Teplic.

Takže konec sezóny máte docela rušný...

Ale to já mám rád. Nejhorší je nedělat nic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám