Hlavní obsah

Do kin přichází americké drama Zeptej se prachu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle předlohy Johna Fanteho Zeptej se prachu natočil režisér Robert Towne film, jehož největší předností mělo být hvězdné obsazení Colina Farrella a Salmy Hayekové v hlavních rolích a atmosféra Los Angeles třicátých let.

Článek

Do "města andělů" přichází začínající spisovatel, Ital Arthur Bandini (Farrell). S sebou si přináší velké sny o tom, že napíše knihu, která ho proslaví a najde krásnou a bohatou nevěstu. Ty sny však záhy narazí na realitu: do pokoje v laciném hotelu nepřichází láska, ale co hůř, ani jediná myšlenka.

Poslední niklák se Bandini rozhodne utratit v baru, kde narazí na překrásnou servírku Camillu (Hayeková). O lásce na první pohled nemůže být řeč, odporné kafe, které Camille přinese, hezkému vztahu základ nepoloží. Navíc ani jeden z nich není pro druhého tím, po čem touží. Mexičanka Camille není ani bohatá ani modrooká blondýna a ona sama má jedinou touhu: sňatkem s bohatým Američanem získat občanství. Přesto je viditelně zaděláno na bouřlivý vztah plný dramatických zvratů.

Tak rozehrává Towne příběh, který sám o sobě nese slušný základ pro dílo plné vášní, emocí, boje s předsudky okolí i svými vlastními.

Jenže problém je už v postavě Bandiniho. Má to být protivný, arogantní a namyšlený chlap - a to všechno v podání Colina Farrella také je. Jenže mu chybí charisma, pro který by mu divák toužil chyby odpustit a do snů se vcítit. Bandini je naopak k tomu všemu ještě naprosto mdlý. Salma Hayeková sice vášně vyzařuje jaksi od přírody, ale mezi ní a Farrellem to nejiskří zdaleka tak, jak by bylo žádoucí, takže divák nemá mnoho příležitostí s nimi jejich vztah prožívat natož mu věřit. Navíc je film prost byť špetky nadhledu neřku-li vtipu, je k uzoufání vážný.

Towne hodně spoléhal na atmosféru obrazově vděčných třicátých let, ale bohužel tam, kde základnímu příběhu chybí působivé city, nemůže žádná kulisa odpovídající atmosféru vytvořit. Zeptej se prachu je tedy přesně ten typ filmu, u něhož divák cítí, že to mohl být zážitek, ale nepodařilo se.

Zeptej se prachu

Zeptej se prachuUSA 2006

Režie: Robert Towne, Hrají: Colin Farrell, Salma Hayeková a další.

Reklama

Související témata:

Související články

Premiéry - Za plotem a Zeptej se prachu

Tento týden mají premiéru dva filmy - rodinná animovaná komedie Za plotem a milostné drama s Colinem Farrellem a Salmou Hayekovou Zeptej se prachu.

Výběr článků

Načítám