Hlavní obsah

Na pražských ostrovech vystoupí Placebo a Khaled

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Již v pátek se změní Praha ve festivalové město. Třetí ročník multižánrové přehlídky United Islands Of Prague potrvá do 25. června a přivítá na 120 skupin z 20 zemí světa.

Článek

Festival bude rozdělen podle žánrů na tři v podstatě samostatné akce. Každá z nich se odbude na jednom z pražských ostrovů, hrát se bude také na Palackého náměstí, kde se představí nadějné tuzemské skupiny. Doprovodný program nabídne řadu workshopů, program pro děti, promítání filmů a další.

Etnop na zeleném ostrově

Přehlídku world, ethno a folkových skupin bude hostit tzv. „zelený“, jinak Střelecký ostrov. Hrát se tam bude od 16. do 19. června. Hlavní hvězdou bude král severoafrického ra Cheb Khaled, jedna z největších hvězd současné world music.

Kromě něj budou stát za zhlédnutí divoký akordeonista z Brazílie Renato Borghetti, zpěvák Afro Celt Sound Systemu Iarla O’Lionard či jeho kolega, další Ir Michael McGoldrick. Z ruské Sibiře dorazí skupina Ethnica, z Vídně zase skvělý romský kytarista Harry Stojka. Zahrají i Čechomor, Jablkoň, Pod Černý vrch, Jiří Schmitzer, Terne Čhave, Al-Yaman, Čankišou a další.

Jazz a blues na Žofíně

Jazzové a bluesové skupiny a muzikanti se představí na tzv. Modrém ostrově, který bude mít stanoviště na Žofíně. Program na něm poběží od 19. do 21. června a hlavní akvizicí bude americké jazzové trio Medeski, Martin & Wood z USA. „Budeme hrát skladby napříč naším repertoárem,“ řekl Právu John Medeski.

Ze Spojených států přijedou také Jean Poul Bourelly, experimentátor pohybující se v linii od komorního akustického jazzu až k elektronickým bouřím, Kyle Eastwood, syn herce Clinta, jenž předvede strhující hru na kontrabas, a Lucky Peterson, který přiveze ostrý blues funk.

Českou hudební scénu budou reprezentovat Dan Bárta, -123 min., Ondřej Konrád & Gumbo, Madfinger, Caktus Showband, Open Sextet a další.

Rock je červený

Rockový festival se odbude 22. až 25. června na Branické louce a těšit se lze zejména na britskou skupinu Placebo. Ve svém zvuku spojuje ostrovní rock s punkem a do Prahy dorazí již potřetí.

O den dříve se na festivalu představí Rachid Taha, Alžířan, jenž ve své tvorbě snoubí prvky rocku, hip-hopu, pop a hudby rai, na scénu přijde i americká ska funky kapela Fishbone. Domácí špičku budou reprezentovat zejména J. A. R., Support Lesbiens nebo Ecstasy Of St. Theresa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám