Hlavní obsah

Havel a Jagger na londýnské premiéře hry Toma Stopparda o rocku

– LONDÝN
Právo, Novinky, ČTK, Radmila Hrdinová

Na středeční premiéru hry anglického autora českého původu Toma Stopparda Rock 'N' Roll přišli v Londýně Václav Havel, Mick Jagger i bývalý generální tajemník NATO George Robertson nebo Ivan Jirous.

Článek

Hra začíná v Cambridge těsně po vpádu sovětských vojsk do Československa v roce 1968 a končí koncertem Rolling Stones na pražském Strahově 19. srpna 1990. Stojí na kontrastech a nečekaných zvratech a připomíná sílu rockové hudby společenské změny .

Rock'n Roll nahlíží historii Československa od sovětské okupace v roce 1968 po sametovou revoluci roku 1989 z perspektivy československých disidentů a anglického levicového intelektuála. Těží z dramatického rozdílu mezi vývojem v Anglii a dramatickou situací v Československu, kde se rock stal symbolem protestu proti režimu.

Havel řekl, že je pro Čechy samozřejmě určitým způsobem vzrušující vidět, jak jeden z nejlepších anglických dramatiků připomíná jejich vlastní nedávné dějiny. "Mne osobně jako autora na tom zaujalo i to, jak taková velmi sofistikovaná a zvláštní hra na jevišti dobře funguje," zdůraznil a složil poklonu hercům.

Ani Havel, ani Jirous nebyli s to odhadnout reakci českého publika na hru, která se zabývá tak nedávnou historií. Podle Jirouse by mohla vzbudit nevoli lidí, kteří se snaží právě na tyto situace a na tuto dobu zapomenout.

Režisér Trevor Nunn se domnívá, že síla hry je v jejím závěru, kdy se konstatuje, že problém není v systému, takže i Britové si musejí uvědomit, že nejsou vůči ničemu imunní.

Mick Jagger, který při závěrečné scéně z pražského koncertu jeho skupiny roztáhl ústa do typického úsměvu, zašel společně s přítelkyní L'Wren Scottovou za manželi Havlovými na kus řeči.

Havlová ocenila herce

"Hra mě velice zaujala. Byla skvěle zinscenovaná a úžasně zahraná," řekla včera Právu Dagmar Havlová. "Je neuvěřitelné a vlastně i smutné, že popis událostí, které tak otřásly naší zemí, podal britský a ne český autor, ale učinil tak velmi přesně, s humorem i jímavostí," soudí o Stoppardovi Havlová.

Herec Rufus Sewell, představitel hlavního hrdiny Jana, byl podle ní vynikající. "Stárnul herecky tak přesvědčivě, že se v první chvíli zdálo, že přišel na jeviště úplně jiný herec. Velkého dojmu průběhu let dosahoval vizuálně nejen změnou kostýmu, ale třeba i účesu," popisovala Havlová. Herci podle ní byli vzhledem k osobnostem v hledišti vystaveni velkému stresu, ale byli velice dobří. "Všichni jsme se po představení sešli a dlouho jsme debatovali. Připomnělo mi to dřívější diskuse v českých divadelních klubech," sdělila Právu Havlová.

Dagmar Havlová označila herecké výkony za skvělé. "Smála jsme se a plakala jsem. Velmi se mi to líbilo," ocenila své anglické kolegy, kteří museli na jevišti dokonce hovořit česky. Havlovi velice rádi půjdou na českou premiéru hry, kterou bude dávat Národní divadlo.

Herec Rufus Sewell představující hlavní postavu Stoppardovy hry  se holedbal svou angličtinou s perfektním českým přízvukem: "Pochytil jsem to v českých barech. Jednak jsem tam pracoval a jednak posledních pět filmů jsem natáčel v Praze, takže Praha je moje šťastné město. Kdykoli jsem v Praze, mám práci."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám