Hlavní obsah

Premiéry - Za plotem a Zeptej se prachu

Tento týden mají premiéru dva filmy - rodinná animovaná komedie Za plotem a milostné drama s Colinem Farrellem a Salmou Hayekovou Zeptej se prachu.

Článek

Za plotem

Animovaná komedie studia DreamWorks Za plotem vznikla podle stejnojmenného populárního komiksového stripu, ve kterém želva a mýval zpoza živého plotu ironicky komentují chování lidí žijících v sousedství.

Želví sameček Verne a jeho kamarádi z lesa po procitnutí ze zimního spánku zjistili, že jim kolem domova vyrostl vysoký živý plot. Světácký mýval RJ jim ale vysvětlí, že svět za plotem je "bránou k lepšímu životu", kde lidi žijí, aby jedli, na rozdíl od zvířat, která jedí, aby přežila. Svět lidí je proto logicky k prasknutí nacpaný jídlem, které čeká jen na to, až ho po zimě vyhladovělá zvířátka ukořistí a zbaští.

Želvák Verne, dosavadní šéf lesní tlupy, na charismatického mývala hodně žárlí a navíc má z neznámého světa za plotem strach. RJ je ale skvělý manipulátor (navíc s poměrně nekalými úmysly), a tak se gang lupičů ve složení - jedna hyperaktivní veverka, skunčí drsňačka, ježčí rodinka a dvě vačice - záhy začne pod jeho vedením vydávat za plot na výpravy za člověčími lahůdkami. Lidská civilizace ale dokáže být mnohem nebezpečnější, než by čekali. Zvlášť, když jde o její jídlo!

Over the Hedge, USA 2006, 83 min., český dabing, režie: Tim Johnson, Karey Kirkpatrick, hrají v českém znění: Pavel Soukup, Jiří Štěpnička, Bohdan Tůma, Radka Stupková, Luděk Čtvrtlík, Martin Stránský...

Zeptej se prachu

Drama podle slavné románové předlohy Johna Fanteho se odehrává v roce 1933 v období americké hospodářské krize v Los Angeles.

Los Angeles - město vystlané palmami, bídou, celebritami a mladými snílky, snažícími se dosáhnout svého štěstí. Jedním z nich je mladý italský spisovatel Arturo Bandini. Ten je tak trochu naivní a arogantní, což není ideální kombinace do tohoto města. Je typem muže, kterému násilí a slzy splývají v jedno. Čas ubíhá a Bandinimu docházejí peníze, aniž by napsal jediné slovo.

Se svým posledním niklákem se vydává do místního baru, kde mu nádherná servírka donese odporné kafe. Camila je mladá Mexičanka toužící po americkém občanství. Doufá, že se vdá do dobré anglosaské rodiny a schová se tak před předsudky, s nimiž se denně setkává. Tak začíná trpký vztah, postavený na oboustranném chtíči, odporu, žárlivosti a záplavě vzájemných provokací. Mladý spisovatel nezvládá vlastní povahu ani divokou Camilu. O svých pocitech píše svému příteli, rádci a vydavateli  Hackmouthovi. Ten je Bandiniho dopisem nadšen a rozhodne se ho otisknout. Vše nasvědčuje tomu, že to jedním dopisem neskončí. Vnitřní démoni obou milenců teprve rozpoutají divoké peklo...

Ask The Dust, USA 2006, 98 min., české titulky, režie: Robert Towne, hrají: Colin Farrell, Salma Hayeková, Donald Sutherland, Idina Menzelová, Eileen Atkinsová, Charlie Hunnam, William Mapother...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám