Hlavní obsah

Smlouva o konání Czechteku na cvičišti podepsána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslední červencový víkend se technaři z celé Evropy sjedou na tradiční CzechTek, který se letos bude konat v areálu vojenského cvičiště Hradiště v Doupovských horách na Karlovarsku. Armáda organizátorům technoparty pronajala svůj pozemek, letošní ročník by se tak mohl obejít bez bitvy technařů s příslušníky pořádkových sil, jaká se odehrála vloni.

Článek

Ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) po středečním zasedání vlády oznámil, že jeho úřad téhož dne uzavřel smlouvu s organizátory technoparty. V ní se armáda zavazuje pouze k poskytnutí pozemku. Ostatní náležitosti jako zdravotnickou službu nebo následný úklid odpadků si podle smlouvy zajistí pořadatelé sami. Pronájem cvičiště od pátku do neděle bude příznivce techna stát 24 000 korun.   

Okolní obce proti konání CzechTeku protestují. Sdružení obcí Vladař, jež spojuje obce z okolí Doupovských hor v Karlovarském a Ústeckém kraji, chce o plánované technoparty jednat a připravuje petici proti jejímu konání.

Ministr Kühnl uznal, že pro obce na příjezdových trasách to může znamenat zátěž. "Je to ale nejmenší možná míra zátěže," uvedl ministr s tím, že dopravu do výcvikového prostoru a zpět bude řídit policie. Kühnl připomněl, že nejbližší vesnice leží tři kilometry od hranic výcvikového prostoru. O technických otázkách chce armáda s obcemi jednat, dodal Kühnl.

CzechTek se bude letos v Česku konat už potřinácté. Často při něm asistovaly pořádkové jednotky, ale loňský zásah u Mlýnců na Tachovsku přerostl v otevřený střet mezi policisty a účastníky party, při kterém byly zraněny desítky účastníků i policistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám