Hlavní obsah

Art brut: umění v surovém stavu

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Galerie hlavního města Prahy hostí v Domě U Kamenného zvonu nejatraktivnější exponáty jedné z nejlepších soukromých světových kolekcí umění nazývaného art brut, kterou za čtvrt století shromáždil francouzský filmový režisér Bruno Decharme.

Článek

Všechny peníze, které nadšený sběratel vydělal prací pro reklamní agentury, dal do nákupů uměleckých děl lidí z okraje společnosti, duševně nemocných, psychicky narušených, pomatených vizionářů či spiritistických médií, pro něž se svět výtvarného umění stal útočištěm i životní posedlostí.

Co dílo, to jeden osud

Pojem art burt, který bývá česky překládán jako "umění v surovém stavu", vymyslel už v roce 1945 slavný francouzský výtvarník Jean Dubuffet, jenž byl naprosto fascinován tvorbou diletantů, u nichž se projevil nebývalý výtvarný talent.

Jejich kresby a malby uhranuly i surrealisty. Sám André Breton je s velkým zájmem sbíral a Decharme část jeho kolekce prozíravě koupil při dražbě spisovatelovy pozůstalosti.

Nejstarší práce na výstavě pocházejí už z druhé poloviny 19. století a vznikly v době prvního úspěchu francouzských impresionistů. Prakticky jde o unikáty, které nikde jinde nelze spatřit.

Za každým z vystavených exponátů se skrývá konkrétní lidský osud, často ovlivněný strádáním a trýzněním i nenaplněnými sny a touhami. A přesto vyjadřují výtvarná díla autorů art brut nekonečnou harmonii a krásu.

Najdeme v nich poetické snové vize, realistické portréty jiného světa i harmonii pečlivě vykreslených ornamentů.

Autoři se pohybují svobodně napříč výtvarnými styly, jejich malování je někdy neohrabané, ale o to více spontánní a upřímné. Není v něm nic bombastického. Tvoří skrytě a nenápadně. Krčí se v koutě dějin umění i současných mediálních výtvarných prezentací.

Decharme svoji úžasnou sbírku pojmenoval "abcd", což je zkratka: Art brut connaissance et diffusion, česky Art brut poznání a šíření.

Sám financuje malou galerii nedaleko Paříže, kde pořádá výstavy a má i svůj depozitář pro tři tisíce prací dnes už "klasiků" art brut.

Současně se Decharme systematicky stará o mezinárodní prezentaci. Jeho unikátní kolekce vzbudila velký ohlas ve Spojených státech, v Japonsku, v Řecku i ve Francii. Českou výstavu společně připravily Barbara Šafářová, Decharmeova manželka a Terezie Zemánková, mimo jiné stipendistka pařížské Sorbonny, zabývající se sociologií umění.

Zemánková s Decharmem spolupracuje už několik let a i díky ní se do souboru dostala řada českých zástupců. Sama pro pražskou výstavu vybrala z jedinečné rodinné sbírky nejpůsobivější ukázky prací svojí babičky Anny Zemánkové, která je jednou z největších českých osobností art brut. Inspirací pro její ornamentální díla se staly zahradní i domácí rostliny, které ve své fantazii proměnila v nové objekty, mající barvy motýlích křídel.

Art brut je tvorbou, která se vymyká ustáleným pravidlům a v mnohém vyvěrá z podvědomí autorů, kteří nejsou poznamenáni výtvarným vzděláním. Tvorba těchto uměleckých outsiderů, častokrát opravdových ztroskotanců živořících na okraji společnosti, se však stala pro mnohé klasiky modernismu jedním z velkých inspiračních zdrojů.

Návštěva výstavy tak nabízí nevšední zážitky: málokdy v současném umění najde člověk něco tak bezelstně upřímného, vyjadřujícího spontánní radost z nádhery barevného spektra a rytmu kompozic.

Art brut, sbírka abcd

14. června-10. září. Dům U Kamenného zvonu, Praha.

Otevřeno denně kromě po, od 10 do 18 hodin.

Kurátoři: Terezie Zemánková, Barbara Šafářová a Marie Rakušanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám