Hlavní obsah

Jaroslav Dušek a "jeho" pět žen

– PRAHA

Tajemná novinka pražského klubu Lávka Čtyři polohy a jedna Vesna bude mít premiéru 25. června. Hlavní role ztvární Nataša Burgerová, Iveta Dušková, Jitka Sedláčková, Ivana Uhlířová a zpěvačka a akordeonistka Vesna Cecáresová. Vedle nich se bude "motat jako nepatřičný element" iniciátor projektu Jaroslav Dušek.

Článek

Osnovou inscenace budou individuální zkušenosti a životy jednotlivých protagonistek, přičemž každá z nich je svérázná a odlišná. Ztvární jednotlivé šamanské archetypy - učitelku, léčitelku, bojovnici a vizionářku. Podle Duška by měla hra svou ženskou silou vyvažovat ryze mužskou hru Čtyři dohody, která se na Lávce hraje za neutuchajícího zájmu publika už rok a půl.

"Po přestávce vytvoří druhou půli představení rozhovor s diváky, společná debata, prokládaná písněmi Vesny," uvedl Dušek. V červnu se uskuteční jen pět repríz, další budou následovat od konce srpna. "Patrně nebudou mít pevný tvar, ale budou se vyvíjet. Co se bude odehrávat, je zatím tajemstvím, ale mělo by to být jako život - smutné i veselé, křehké a ženské. Já v tom budu jako slon v porcelánu," dodal a vysvětlil, že se mu protiví secvičovat divadlo. Spokojí se jen se strukturou večera, jehož průběh nechává samovolně vznikat.

Miguel Ruiz - Čtyři dohody

"Mužskou" inscenaci Čtyři dohody má zhlédnout spisovatel, toltécký šaman a učitel Miguel Ruiz, autor bestselleru Čtyři dohody, který se v červenci na cestě Evropou zastaví v Praze. Se svými příznivci se setká 17. července v Kongresovém centru Praha.

Autoři tohoto projektu věnovaného "matce Zemi a jednotlivým elementům jako voda, vzduch, Slunce a vítr" se inspirovali četbou řady knih, které spojuje stejná filozofie. Byly mezi nimi Archetypy šamanské tradice, Ticho promlouvá, Léčivá síla vody či Indiánské léčení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám