Hlavní obsah

Othello zahájí Letní shakespearovské slavnosti na Hradě

Právo, Radmila Hrdinová
PRAHA

Jedna z nejpopulárnějších her velkého alžbětinského dramatika -žárlivec Othello - zahájí 21. června Letní shakespearovské slavnosti 2006 (LSS) na Pražském hradě. Inscenaci studuje režisér Petr Kracik s Michalem Dlouhým a Martinem Zahálkou v titulní roli. Právo je mediálním partnerem festivalu.

Článek

"Nepopírám, že některá témata této hry souzní s životem mým i mých kolegů. Jak také jinak, když Othello je o tom, jak vášnivá může být láska," řekl na setkání s novináři režisér Petr Kracik, který se po Hamletovi setkává se Shakespearem teprve podruhé. Podle něho je Othello intimní hra a její přenos pod širé nebe není snadný: " Usiluji o subtilní inscenaci. I proto jsme text krátili o místa, jejichž psychologické nuance se na letní scéně vyjádřit nedají."

Kracikův Othello by měl být i pohádkový, neměl by oslňovat krutostí, ale v zásadě příjemnou atmosférou, takže tragický závěr by měl diváky o to více překvapit a zasáhnout. O rodinném charakteru Othella hovořil i překladatel a shakespearovský znalec Martin Hilský. "Každý den přece nevraždíme krále, ale každý z nás si prošel zkušeností se žárlivostí," soudí Hilský.

Pro herce Michala Dlouhého je Othello po Macbethovi a Zkrocení zlé ženy jeho třetí inscenací na Hradě. "Zkoušíme v noci a zatím je nám pěkná zima," řekl na setkání Dlouhý, který kvůli nabídce zahrát si Othella posunul i plánovanou dovolenou do exotických krajů. "Othello je impulzívní, což odpovídá i mojí povaze. Pokud jde ale o moje žárlení, držím se zlaté střední cesty - protože když chlap nežárlí vůbec, ženám to nedělá dobře," tvrdí Dlouhý.

Podle Hilského nelze mluvit o Othellovi bez Jaga. "Oba patří neoddělitelně k sobě. Jago má na Othella tak velký vliv, že mu dokonce vnutí nejen žárlivost, ale i svou řeč."

Jaga ztvární Oldřich Navrátil, jehož známe z poněkud jiného typu rolí. "Myslím si, že je to dobře, v jeho Jagovi bude i něco plebejského, nejen podlost, ale i ironie a humor," říká o práci s hercem režisér Kracik. Navrátil se na roli těší a na rozdíl od Dlouhého mu nevadí ani chlad nočních zkoušek: "Obávám se spíš horka, otužuju se, tak mi zima nevadí."

Vondráčková jako Desdemona

V roli Desdemony uvidí diváci Lucii Vondráčkovou a Zuzanu Vejvodovou. "V Desdemoně se propojuje několik Shakespearových ženských postav, je plná vnitřní síly," říká Vondráčková, která spolu s Dlouhým naznačila, že slavná scéna Desdemoniny vraždy by měla být pro diváky silným zážitkem. "Koneckonců máme dvě Desdemony...," nechal otázku otevřenou Dlouhý. V Othellovi se na scéně objeví i Ladislav Frej, Vladimír Brabec, Jan Révai, Jan Teplý, Barbora Munzarová a další.

Po dvou divácky úspěšných loňských představeních se letos v delší sérii bude hrát i slovensko-česká inscenace Kupce benátského, v níž slavnou roli Žida Shylocka vytváří Boleslav Polívka a jeho dceru Jessiku hraje jeho skutečná dcera Anna Polívková. Postavy křesťanských Benátčanů hrají v režii Romana Poláka slovenští herci, židovské postavy čeští herci, kromě obou zmíněných i Jan Přeučil jako Žid Tubal.

Po loňské premiéře se na Hrad vrátí i Večer tříkrálový režiséra Viktora Polesného s Jiřím Langmajerem, Miroslavem Táborským, Lindou Rybovou, Hanou Igondou Ševčíkovou, Davidem Švehlíkem, Janem Vlasákem a dalšími herci.

I letošní Letní shakespearovské slavnosti doprovodí výstava Maximálních fotografií ze sbírek generálního partnera PPF, tentokrát půjde o cyklus New York - Pompeje fotografa Jana Lukase. Vstupenky na představení LSS jsou v tradičních předprodejích a na první sérii Othella se hodně prodávají. Kromě Prahy se bude hrát i v Brně a Bratislavě, kde program obohatí i slovenská inscenace komedie Jak se vám líbí´.

Reklama

Související témata:

Související články

Letos se na Hradě objeví Othello

Celkem dvaapadesát repríz Othella nabídnou letos divákům v Praze, Brně a Bratislavě Letní shakespearovské slavnosti. Premiéra Othella zahájí 21. června letní...

Výběr článků

Načítám