Hlavní obsah

Ska a reggae na výsluní! A nejen v létě

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních letech roste v Česku obliba příjemných houpavých rytmů ska a reggae. Vzhledem k tomu, že řada tuzemských kapel vydala v posledním roce album a další se chystají, uvažuje Akademie populární hudby o tom, že do svých žánrových cen zařadí kategorii "upletenou" z těchto stylů.

Článek

Návštěvníci letních festivalů se mohou těšit na přehlídky Mighty Sounds [celá zpráva] a Reggae ethnic session, kterým zmíněné styly dominují. Skupiny pohybující se v daném ranku budou ozdobou i jiných akcí.

Duchovním otcem zdejší scény je DJ Kaya, který má o ska a reggae neuvěřitelný přehled a po vlastech českých jezdí se svým Safari Swamp Sound Systemem a hudbu propaguje.

Počátky u nás

"K nám se dostala už na konci šedesátých let. První ska byla Yvonne Přenosilová a její písnička My Boy Lollipop. V roce 1971 byl skvělý jamajský muzikant Desmond Dekker na festivalu Bratislavská lyra. Letos se sem po pětatřiceti letech měl vrátit, bohužel ale těsně před svým vystoupením na festivalu Respect zemřel," říká.

První české reggae natočil v podobě písničky Úsvit Pavel Bobek a v roce 1975 vznikla první česká reggae kapela Yo Yo Band. "Ska jako takové se tu však dlouho nehrálo. Na Slovensku s ním na konci osmdesátých let začali Robo Grigorov a skupina Ventil RG. Pak se pozvolna dostalo k nám a chopily se ho kapely Nahoru po schodišti dolů band a Bio 29. V roce 1990 vzniklo Sto zvířat a po pětadevadesátém propukl skamanský boom, který vlastně v současnosti vrcholí," míní DJ Kaya.

Ve druhé polovině 90. let byla většina ska skupin z Prahy. Popularita stylu se odvíjela od legendárních ska parties, které se tehdy konaly v klubu 007 na pražském Strahově. Scházela se tam komunita hardcorářů, kteří svou budoucnost našli právě ve ska.

Tep lidského srdce

"Ska je veselá muzika a kdo je inteligentní, hledá za ní i filozofii. Byla to hudba jamajských přistěhovalců do Anglie a oslovila britskou dělnickou třídu. Na základě téhle revoluce vzniklo hnutí mods a skinheadi. Postupně se od původní skinheadské obce pozvolna oddělili fašouni. Ona totiž není pravda, že skinhead se rovná fašoun. Proti původnímu skinheadskému hnutí byli fašouni v menšině, jenom se o nich víc mluví," tvrdí DJ Kaya, "klasické reggae má blízko k srdečnímu tepu. Je to taková pohodová muzika a navíc je tu filozofie rastafariánství, mladým lidem tolik blízká."

Rastafariánství je filozofický směr čisté víry stojící na základech nejčistších forem křesťanství a judaismu. Třetí pilíř tvoří kultura starého Egypta, konkrétně jeho mysticismus. Proslavil je především průkopník reggae Bob Marley. Největší ska hvězdy se nám letos představí na festivalu Mighty Sounds 14. až 16. července v Olší u Tábora. Pozoruhodný bude třináctičlenný mexický ansámbl Panteón Rococó, dále američtí ska průkopníci The Toasters nebo bláznivý holandský stařík Mark Foggo se skupinou Skasters.

"Kdybych měl jmenovat české a slovenské hvězdy ska, pak rozhodně stojí zato vidět Polemic, ti jsou jasná jednička. Skvělí jsou Sto zvířat a Tleskač. To je trojice, která kam přijde, tam to rozbourá. Za nimi jsou v těsném závěsu Fastfood a 2 v 1. Podle mě je v republice nějakých 40 ska kapel. Z reggae scény jsou jednoznačně nejlepší Švihadlo a United Flavour," hodnotí DJ Kaya.

A co podle něho může český muzikant stylům ska a reggae přinést? "Dá do toho svou slovanskou duši. Záleží ale na tom, jak to kapely pojímají. Pokud se snaží dělat to stejně, jako muzikanti z Jamajky, zpravidla se to tak úplně nepodaří. Ale například Tleskač jsou velká legrace a nadhled. Jeden z jejich největších hitů je spojením skladeb Don‘t Worry Be Happy a Jožin z Bažin," uzavírá Kaya.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám