Hlavní obsah

Nové knihy - John Grisham, Stručnější historie času i Čingischánův život

Z knižních novinek tohoto týdne byste neměli přehlédnout nové doplněné vydání Stručnější historie času, kterou Stephen Hawking napsal s Leonardem Mlodinowem. Dále vychází Čingischán - utváření moderního světa od Jacka Weatherforda, právnický thriller Johna Grishama, životopis královny Kristýny nebo detektivní román Christophera Fowlera Vražda za oponou.

Článek

John Grisham: Lobbista

Americký spisovatel John Grisham si po knihách  jako Firma, Klient či Bratrstvo právem vysloužil titul mistr právnického thrilleru.

Po totálně prohraných volbách udělí odstupující americký prezident překvapivě milost Joelu Backmanovi, muži, který si z dvaceti let, na něž byl odsouzen do vězení, odseděl pouhých šest. Omilostnění kdysi tak mocného právníka a lobbisty, způsobí ve Washingtonu skandál. Prezident je obviňován, že přijal od Backmana úplatek, za nejasných okolností umírají lidé, kteří by s případem snad mohli mít něco společného.

Nikdo netuší, že k milosti přiměl prezidenta šéf CIA a že je tento krok pouhou pastí na omilostněného - v jistém smyslu jde o nepřímý, ale téměř jistý rozsudek smrti. CIA totiž zajímá jen to, kdo Joela Backmana dříve či později přijde zavraždit...

 Knižní klub, váz., 336 str., 229 Kč

Jack Weatherford: Čingischán - utváření moderního světa

V díle Čingischán a utváření moderního světa líčí Jack Weatherford, jediný západní vědec, který se dostal do místa mongolského "Velkého tabu" - Čingischánova domova a zakázaného pohřebiště - strhující příběh o tom, jak Čingischán a jeho potomci dobyli a změnili svět.

Weatherford jde proti populárnímu přesvědčení a odhaluje, že Mongolové nebyli jen mistrní dobyvatelé, ale měli geniální talent pro pokrokovou a benevolentní vládu. Obsah i rozsah Čingischánových úspěchů stavějí v každém ohledu výzvu mezím naší představivosti. Čingischán byl novátorský vůdce, první vladař, který v mnoha dobytých zemích postavil zákon nad vlastní moc, posiloval náboženskou svobodu, vytvářel veřejné školy, zaručoval diplomatickou imunitu, zrušil mučení a zavedl volný obchod.

BBart, překlad Petruška Šustrová, 368 str., váz., 249 Kč

Stephen Hawking, Leonard Mlodinow: Stručnější historie času

Nesporný úspěch první Hawkingovy Stručné historie času svědčí o tom, jak rozšířený je zájem o otázky, které si v ní autor klade: Odkud pocházíme? Proč je vesmír takový, jaký je? Pro mnohé čtenáře nebylo snadné některým pasážím v původní verzi knihy porozumět. V novém vydání, napsaném nyní ve spolupráci s teoretickým fyzikem Leonardem Mlodinowem, si autoři dávají za cíl především usnadnit pochopení obsahu, také však doplnili řadu nových poznatků, které se ve fyzice a kosmologii objevily během posledního desetiletí.

Argo, překlad Vladimír Karas, 368 Kč

Veronica Buckleyová: Královna Kristýna

Zdařilý životopis švédské královny Kristýny, jedné z nejzajímavějších a nejkontroverznějších panovnic evropských dějin se čte jako dobrodružný příběh, zasazený do barvitého doby 17. století.

Kristýna, která od mládí tvrdila, že se nikdy neprovdá (hodně se spekuluje o její homosexualitě), trpěla zdravotními potížemi, a proto věděla, že Švédsku nedá dědice trůnu. Několik let připravovala svou abdikaci. Po ní opustila Švédsko, vzdala se luteránství a přešla na katolickou víru. Vydala se do Říma, kde žila jako papežova chráněnkyně, rozhodně však nevedla tichý život v ústraní. Přestože už nebyla královnou, stále chtěla hrát významnou roli v evropské politice.

Ikar, váz., 400 str., 279 Kč

Christopher Fowler: Vražda za oponou

Britský spisovatel Christopher Fowler je autorem mnoha románů, povídek i filmových scénářů. Kniha Vražda za oponou je první detektivkou z chystané série o Jednotce pro vyšetřování neobvyklých zločinů.

Arthur Bryant a John May z Jednotky pro vyšetřování neobvyklých zločinů jsou nejdéle sloužící detektivové v Londýně. Když bomba ukončí Bryantův život, skončí také partnerství, které trvalo více než půl století. Během neúnavného pátrání po identitě Bryantova vraha dospěje May k přesvědčení, že odpověď se skrývá v jejich prvním společném úkolu. Stalo se to v Londýně během bitvy o Británii a všechno začalo, když byla krásná tanečnice účinkující v novém uvedení Orfea v podsvětí nalezena s nohama uříznutýma u kotníků...

BBart, překlad Ondřej Duha, 336 str., váz., 199 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám