Hlavní obsah

Ruský mág čaruje nad Prahou

Právo, J. P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned čtyři pražské scény spojily síly a poskytly prostor magickým inscenacím ruského divadelního kouzelníka Sergeje Fedotova a jeho uralského Divadla U mostu z Permu. Od neděle 11. až do středy 21. června uvedou v mimořádném zápřahu šest inscenací ve studiu DAMU Disk, v Experimentálním prostoru Roxy / NoD, v Divadle v Dlouhé a v Paláci Akropolis.

Článek

Už jenom výčet slibuje zážitek: Gogolova Ženitba (Disk), Gindinovo a Sinakevičovo Zvíře a česká premiéra McDonaghovy Lebky z Konomary v Roxy, legendární nastudování Gogolovy Panočky v Dlouhé, McDonaghova Kráska s Leenane a Gogolovy Večery na samotě u Dikaňky v Akropolis.

Kdybyste se báli, že všechno nestihnete, pak doporučuji aspoň Zvíře, Panočku, Ženitbu (Lebku neznám). Při hororové scéně v Panočce v Permu omdlelo pět diváků, v Hradci na festivalu Divadlo evropských regionů se známá kritička v první řadě leknutím počůrala. Inscenace měla již přes dva tisíce repríz a posbírala tři pudy cen.

"Divadlo, éto mýstika," říká režisér, v jehož kozorožím datu narození je pět jedniček (11.1.1961.) "Festival Těátra U Mosta v Prahe je desátou cestou do Čéšska," pokračuje stále se lepšící češtinou. "U vas pracuji už děsjat let. Desjat má i Divadlo v Dlouhé, kde bude v senťabré premiéra mojí inscenace Bulgakóva Moliére..."

Cení si Radokovy ceny

V materiálech k přehlídce citují pořadatelé Právo: "Fedotov přivezl do střední Evropy uhrančivou, mystickou, sarkasmy bičovanou, zbědovanou, ale nepokořitelnou ruskou duši." Na jeho Gogolovi, Bulgakovovi, Dostojevském, Čechovovi, jak je rozsel u nás v Hradci, Ostravě, Praze, Brně, ale třeba i v Českých Budějovicích nebo v Karlových Varech, a určitě také na Irovi McDonaghovi, kterého přiveze z Uralu, člověka mrazí od smíchu skrze slzy.

Jedna radost Sergeje Fedotova může těšit i nás: "Jsem strášno rád," říká, "že ja, Rússkij, dostál prizis Rádoka od čéšskych kritikov za Psije sérce v Ostravě. To by u nás stát nemohlo, čtoby, jak se řekne innostraněc, dostál... Já mám vás Čéchy za to moc rád." 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám