Hlavní obsah

ČT koupila britský seriál o manipulaci s lidmi

Právo, zaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proti domácím seriálům komerčních televizí nasadí Česká televize trumf z Velké Británie, seriál Magie a manipulace mysli. Jeden z nejúspěšnějších britských pořadů posledních let vyrobila stanice Channel 4. Mladý Brit Derren Brown v něm publiku předvádí a často i vysvětlí podstatu psychologických triků, s jejichž pomocí manipuluje lidmi.

Článek

"Své senzace opírá o znalost lidských povah a především o svůj bleskurychlý úsudek," řekla Bohuslava Holubová z oddělení marketingu a komunikace ČT. Brown začínal jako kouzelník, ale jeho specialitou se stalo "čtení myšlenek".

"Lidé se mě často ptají," říká Brown, "zda mohou být mé schopnosti vědecky otestovány. Odpověď zní ne, protože nejde o psychickou schopnost. Je to svým způsobem věda, psychologický trik. Podmínky určuji já, takže ti, kdo by mě zkoušeli, by byli vlastně sami zkoušeni..."

Slavný Brit nejenže uhodne myšlenky okolních lidí, ale dokáže je i ovlivnit. Uhodne, kterou ruku mu figurant podá, jaké povolání mají náhodní kolemjdoucí a podaří se mu několikrát vyhrát sázku na psích dostizích, i když pes, na kterého vsadil, nevyhrál. "A dostaneme také pozoruhodnou lekci z řeči těla," slíbila Holubová. První díl odvysílá ve čtvrtek 6. července. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám