Hlavní obsah

Divoce smutné Buty

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová deska skupiny Buty nazvaná Votom je přehuštěna různými náladami a styly. Po prvním poslechu může být člověk poněkud zmaten, posléze si z té psychedelie vybere pár kousků a zjistí, že staré Buty úplně nezmizely, jen jsou trochu schované.

Článek

Dnešní Buty jsou jakoby smutnější, ale přesto chtějí být divoké. Vydařené pomalé náladovky jako Kočka nebo Tisíc korun připomenou jejich desky z devadesátých let. Z pohodičky ale posluchače vytrhnou další skladby, které se pohybují od zvuku zběsilé dechovky, přes moravskou lidovku až někam k metalu.

Nechybí svérázné texty, na které jsme od skupiny Buty zvyklí. Stále lze vycítit snahu zastavit čas, "ulétnout si" na detailu, básnický obdiv k všednosti. Pastrňák si libuje ve slovních hříčkách, různých bláznivinách, v kombinaci romantiky a vulgarity (Pusinka na prdel).

"Lůza je chudá, země je bohatá na lůzu, to je smůla..." deklamuje zvukomalebně ve výborné písničce Tisíc korun, která se zamýšlí nad třetím světem a činností charitativních organizací. Naopak zcela zbytečné jsou průpovídky mezi skladbami. Je jasné, že je tam kapela dala z legrace, ale bez kontextu to prostě nefunguje. Deska Votom je v mnohém zajímavá, i když malinko překombinovaná. 

Buty: Votom, Sony BMG

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám