Hlavní obsah

Hlavní hvězdou bouřlivák Soyinka

Právo, František Cinger

V úterý začíná čtyřdenní program 16. ročníku Festivalu spisovatelů Praha, který uvede autorské čtení Wole Soyinky, nigerijského nositele Nobelovy ceny za rok 1986.

Článek

"Vyrůstal v rodině kantora a už jako kluk byl velký recesista a bouřlivák, což mu nepochybně zůstalo," řekl Právu překladatel jeho knih Vladimír Klíma. "Dozvěděli jsme se to v jeho knize Aké: léta dětství, kterou BB art vydal před třemi lety. Líčí v ní svoje dětství na jorubském venkově do druhé světové války. Už od mládí se zviditelňoval, ale ne ze schválnosti, prostě proto, že má bujnou povahu," dodal Klíma.

"Je o něm známo, že když v roce 1965 vrcholila na jihu Nigérie vládní krize, těsně před občanskou válkou mezi Biafrou a federální vládou, kdy byl také vězněn, tak vrazil do rozhlasového studia a vymohl si přístup k mikrofonu. Byl to mladík, něco přes třicet, dokonce byl prý ozbrojen a vznikl kolem toho společenský skandál."

Soyinka, uznávaný znalec dramatu, který sám napsal mnoho divadelních her, básní, několik románů a spoustu esejí, byl podle Klímy vždy svůj, nekonformní, nezávislý duch. Osobním dopisem se řediteli festivalu Michaelu Marchovi omluvil Američan Michael Cunningham (1952), který nemůže opustit těžce nemocného otce. Hned v pondělí se během hovoru vedeného podle motta Arthura Millera: Není život bez ideálu, představí americká básnířka Jorie Grahamová (1950), rovněž nositelka Pulitzerovy ceny.

Veřejnost se může v pondělí 5. června v prodejně Big Ben Bookshop na Starém Městě od 12 hodin setkat na autogramiádě se Španělem Jorge Semprúnem (1923), který se podílel na legendárním filmu Costy-Gavrase Doznání o politických procesech v Československu. Jeho román Bílá hora (1986) vyšel před dvěma lety česky. Přítomen bude také řecký prozaik Vassilis Vassilikos (1934), jehož román nazvaný prostě "Z", který vypovídá o životě v poválečném Řecku, byl přeložen do dvaatřicet jazyků včetně češtiny a díky Semprúnovi a Costovi-Gavrasovi také zfilmován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám